fbpx
17 C
Kecskemét
2024. május 1., szerda

FRISS HÍREK

NOTESZ – Az önkormányzati bérlakásokról…

- Advertisement -

Már az elején szögezzük le, hogy az önkormányzatok bérlakásai az önkormányzati vagyon részét képezik, nem beszélve arról, hogy az önkormányzat ezek bérbeadásával lakáshoz tudja juttatni a kiskeresetű embereket, családokat, vagy akár a számára fontos pályakezdőket.

Tehát az önkormányzati bérlakás, mint olyan, egyfajta eszköz az önkormányzat birtokában annak érdekében, hogy hathatós szociálpolitikát folytathasson. A Fidesz képviselője bejelentette, hogy a magyarok saját lakásban akarnak élni, és ennek kapcsán felvetette azt a lehetőséget, hogy az önkormányzati tulajdonú lakásokat az önkormányzatok kötelezően adják el az eredeti ár tíz-tizenöt százalékáért a jelenlegi bérlőknek.

A törvényjavaslat óriási felháborodást váltott ki nemcsak ellenzéki, hanem fideszes önkormányzati körökben is. Véleményük szerint ugyanis ez az önkormányzati vagyon – áron aluli – megcsonkítását, elkótyavetyélését jelenti, másrészt pedig minden mozgásteret elvesz az önkormányzatoktól, hogy bárkit szociális szempontból lakáshoz juttathassanak. Tudvalevő az is, hogy akik önkormányzati bérlakásban élnek, nem a legtehetősebbjei a magyar társadalomnak, kivéve olyanokat, akik például Budapesten a Várban jutottak olcsón önkormányzati bérlakáshoz – a korábbi érdemeikért, a hatalom kiszolgálásáért. A kevésbé tehetős többséget a lakásmaffia fogja megkörnyékezni azzal, hogy hitelt ad az olcsó vásárláshoz. Ez a hitelösszeg a lakásmaffia részéről mellényzsebből kifizethető, viszont a jelenlegi bérlő számára elérhetetlen összeg.

Ha a bérlő tulajdonba kerül, a lakásmaffiától felvett hitel miatt kilakoltathatják. Így kialakulhat egy olyan szociális válság, amely csak a korábban lezajlott valutahitelválság következményeihez mérhető.

A lakásmaffia azután tehetős NER-lovagoknak fogja felajánlani vételre a lakást, de a közvélemény tud olyanokról is, akik már bent laknak a Budai Vár lakásaiban, tehetős emberek, és így nagyon olcsón tulajdont szerezhetnek. Egy ilyen megszavazott törvény következményei katasztrofálisak lehetnek úgy az önkormányzatokra, mint a kevésbé tehetős bérlők számára. Itt egyedül azok fognak a végén jól járni, akik a hatalomhoz közelállnak, azaz a haverokat olcsón juttatják saját tulajdonú lakáshoz, lehetőleg reprezentatív helyen (például Budai Vár).

A szomorú az egészben az, hogy mindez az ötlet pont a koronavírus-járvány harmadik hullámakor jutott a Fidesz eszébe, amikor közel harmincezer embert veszített az ország a járványkezelés hibái miatt.

Egyre világosabban látszik, hogy a most reg-náló hatalom a saját embereit kívánja helyzetbe hozni, és teljesen figyelmen kívül hagyja azt, hogy mi történik azokkal a kevésbé tehetős emberekkel, akik jelenleg – viszonylag olcsó bérletű – önkormányzati lakásokban laknak.

ábrahám

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...