fbpx
4.9 C
Kecskemét
2024. április 25., csütörtök

FRISS HÍREK

NOTESZ – Nyugdíjemelés vagy propaganda?

- Advertisement -

Mint tudjuk, az infláció emelkedésének megfékezéséért a Magyar Nemzeti Bank felelős, mely elvileg független a kormányzattól, azaz a mindenkori hatalomtól, és melynek élén az a Matolcsy György áll, aki szokatlanul optimistán nyilatkozott korábban.

Most kissé borúlátóbb a kormány intézkedéseit elemezve. Az infláció mértékét jelenleg a kormányzat 3,6 százalékra várja. Tekintettel arra, hogy korábban csak három százalékos inflációt várt, most a nyugdíjakat 0,6 százalékkal kívánja pótlólagosan felemelni a kormány, feltehetően a jövő hónapban januárig visszamenőleg.

Az is köztudott, hogy Magyarországon a nyugdíjak emelésére nem a svájci indexálást használják, amikor is figyelembe kellene venni a minimálbér-növekedést is az inflációval együtt, hanem csak az infláció növekedését veszik figyelembe a nyugdíjemeléseknél.

No, de lássuk, mennyi ez a 0,6 százalékos nyugdíjemelés például a száznegyvenezer forintos nyugdíjaknál, amely – ne csodálkozzunk – átlagnyugdíj, legalább is a Statisztikai Hivatal szerint (no comment). Nos, az átlagnyugdíjak tekintetében ez havi nyolcszáznegyven forint nyugdíjemelést jelent. De, hát vannak a hatvan-, sőt harmincezer forintos nyugdíjak is, ott ez az érték, már-mint az emelés mértéke háromszázhatvan, illetve száznyolcvan forint/hó.

Az inflációt átlagosan számolják a Statisztikai Hivatalban, de hát azt tudjuk, hogy az infláció leginkább a legszegényebbeket sújtja, hiszen az ő úgynevezett fogyasztói kosaruk alapvetően az élelmiszerek, és ha idősebbek, a gyógyszereik megvásárlására fordítódik, nem pedig tartós fogyasztási cikkek vásárlására, melyek alacsony inflációs rátával rendelkeznek.

Tudjuk nagyon jól, hogy egyes alapvető élelmiszereknél tíz-húsz százalékos áremelkedésekre számíthatunk, amit ez a nyugdíjemelés eleve nem fedez.

Jobb lenne, ha a kormányzat az ellenzék által oly sokszor hangoztatott és az Európai Unióban is használt úgynevezett svájci indexálásra térne át a nyugdíjemelésekkor, illetve a létminimum alatti nyugdíjakat nagyobb arányban növelné.

Nem tudja az ember elhessegetni a gondolatot arról a tényről, hogy jövőre országgyűlési képvise-lői választások lesznek, és alapvető cél a kormányzat részéről a nyugdíjasok megnyerése politikailag a szavazatszerzés érdekében.

Szó van arról is, hogy a tizenharmadik havi nyugdíjat, melyet a 2008-as pénzügyi világválság miatt az akkori baloldali kormány megszüntetett a költségvetés egyensúlyban tartásának érdekében, ez a kormányzat négy év alatt visszaépíti. Az elmúlt tizenegy évben erre bőven lett volna idő, hogy valamelyik évben az egy havi nyugdíjat a nyugdíjasok részére megfizessék, hiszen a gazdasági eredmények ezt lehetővé tették volna, és ne a választási évre építsék vissza a tizenharmadik nyugdíj felét, ígérvén azt, hogy folytatjuk.

Összefoglalva, propagandafogásnak nem iga-zán nyerő ez a nyugdíjakkal való délibábjáték, vi-szont egyes bértollnokoknál eléri a célját, amikor le is írják, hogy soha ilyen jó dolga nem volt Magyar-országon a nyugdíjasoknak.

Majd, ha eljő a svájci indexálás kora, és a nyomorgó nyugdíjasokat legalább a létminimumra emelik, ami nagyjából százötvenezer forint/hó, akkor mondhatjuk – Petőfi szavaival élve –, hogy „itt van már a Kánaán!”

Persze, tegyük hozzá, nem európai, hanem csak magyar viszonylatban.

ábrahám

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...