fbpx

FRISS HÍREK

PERISZKÓP – Ellenzéki összefogás…

- Advertisement -

Nagyjából egy évvel vagyunk a választások előtt, és a közvéleménykutató intézetek szerint, hol az ellenzéki összefogás vezet minimálisan a Fidesz–KDNP előtt, hol fordítva.

A magyar nép fásultságban van, ami harminc évvel a rendszerváltás után érthe-tetlennek tűnik, de megmagyarázható, mert annakidején nem ilyen „demokráciát” akartunk a rendszerváltáskor. Nem lehet érzékelni olyan elemi erejű változást a belpolitikában, ami megerősítené az ellenzék győzelmét. Ennek oka a kisfalvakban és városokban az, hogy az ott élők szinte önkéntes feudális alávetettségben vannak a helyi hatalmat illetően, hiszen az ottani kormánypárti polgármester tud adni – vállalkozások híján – közmunka lehetőséget, vagy segélyt. Azaz minden „alattvaló” megkötötte a maga kis alkuját a helyi hatalom képviselőjével.

Minden kis változástól fél a nép, mert úgy vannak vele, hogy akik hatalmon vannak, azok úgyis mind lopnak, azaz korruptak, másrészt pedig a mostani helyzetet tudjuk, hogy milyen rossz, s nehogy az újabb még rosszabb legyen.

Mindeközben tapasztalható, hogy a hatalom egyre gőgösebb, és persze magabiztosabb, de ugyanakkor önmaga legnagyobb ellensége lett. Az ellenzéki pártokat politikailag a mostani hatalom „pofozta” ellenzéki szövetségbe, azaz az ellenzéki összefogás nem jött volna létre, ha a hatalom nem olyan ellenségesen viselkedik az ellenzékkel. Igen, az igazság az, hogy minden jelenlegi rendszerkritikus erőt a hatalom önmaga ellen terelt össze. A múlt héten Karácsony Gergely is bejelentette, hogy kormányfőjelöltként elindul a választáson. Maga a bejelentés olyan nagy meglepetést természetesen nem keltett, mert várható volt, hanem inkább az, hogy „99” néven civil mozgalmat indított, mert úgymond „itt az ideje, hogy új politikát építsünk, ami az ország 99 százalékának az érdekeit képviseli, a leggazdagabb 1 százaléka helyett!” A mozgalom megalapítói széles társadalmi, politikai rétegeket ölelnek fel, hiszen volt MDF-esek, SZDSZ-esek, és színészek, rendezők, meg egyéb országosan ismert személyek találhatók az alapító tagok között. Az alapítók célja egyértelmű, Magyarországot újra egyesíteni kell, mert egyszerűen tűrhetetlen és elviselhetetlen már az a megosztottság és gyűlölet, amely ma Magyarországot jellemzi. Ehhez az országegyesítéshez szükség van jobboldali konzervatívokra, baloldaliakra, liberálisokra, és persze a környezetünkkel foglalkozó zöldekre is. Nem bosszúállást akarnak, hanem jóvátételt azoknak, akik megszenvedték az elmúlt több mint tíz évet az illiberális rendszerben.

Azt is le kell szögezni, hogy Magyarországon felelősen gondolkodó ember nem szeretne sem hideg, sem meleg (forradalmat) polgárháborút. Karácsony színrelépése talán az utolsó esély, hogy a mostani hatalmat a jövő évi választásokon leváltsa, és az ország visszatérjen a demokráciába, azaz Európába. Ezt nemcsak a fővárosiak, de a vidékiek is így látják. Remélhetőleg sikeres lesz az előválasztás, és minden választási körzetben egy közös jelölt áll majd szemben a Fidesz–KDNP jelöltjével. A mostani ellenzéki miniszterelnök-jelöltek – bármelyikük is győz az előválasztáson – méltó ellenfele lesz Orbán Viktornak!

ábrahám

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kecskeméti civilek gondolnák újra a város közösségi közlekedését

A közösségi együttgondolkodásra épülő kezdeményezés egyik aktivistája először április elején posztolt az egyik legnagyobb kecskeméti Facebook-csoportba, most pedig lapunkat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...