fbpx
15.3 C
Kecskemét
2021. szeptember 21., kedd

FRISS HÍREK

Tapasztalatok és tanulságok: tíz éve kezdődött a városközpont átépítése

Szinte napra pontosan tíz évvel ezelőtt emelte le a daru a nagykőrösi városháza előtt álló bronz női alakot a talapzatáról, hogy néhány száz méterrel arrébb, az egykori ÁFÉSZ székház előtt kapjon új értelmezést és élje tovább életét.

A szobor eltávolítása szimbolikus alkalom is volt, egyrészt egy majdnem hatvanöt éves időszak lezárása – hiszen a második világháború befejezése óta mindig állt ott emlékmű, először obeliszk, majd 1968-tól Somogyi Árpád fáklyás nője – másrészt a városképet vélhetően újabb hosszú évtizedekig meghatározó körforgalom építésének a kezdete. A körforgalom egyben új városközpontot is jelentett, egy kecskeméti mérnöki irodában megálmodott szürke térkőtengert, lezárt Deák teret és sok felszámolt belvárosi parkolóhelyet. A mérnöki alapkoncepció – amelyet a Czira-féle városvezetés üdvözölve támoga-tott – az volt, hogy a városközpontba érkezők jelentős része, akik eddig bent álltak meg, majd a mozi előtti parkolóban teszik le ezentúl az autóikat és sétálva mennek tovább az ügyeiket intézni, vásárolni. A Deák tér pedig – ezért épült a színpad – rendezvénytér funkciót kap.

Hasonló cikkünk:  Czira Szabolcs az MSZMP-tagságáról: „K*rva nagy haszonnal szálltam ki”
Hasonló cikkünk:  Megmérgezték a nagykőrösi Csónakázó tó kacsáit?

Az elképzelés – így tíz év távlatából nagy biztonsággal kimondható – nem találkozott a nagykőrösiekével és ismét bebizonyosodott, hogy egy rajzasztalnál nem lehet átszabni az évtizedes beidegződéseket. Az új városközpont birtokba vétele után a parkolók hiánya okozott problémát, lapunk is több alkalommal foglalkozott a háborgó kereskedők, üzlettulajdonosok panaszaival, akik egyrészt az áruszállítás megnehezítése, másrészt a vásárlók parkolási gondjai miatt emeltek szót. Mint mondták, ha a vevők nem tudnak a belvárosban megállni, akkor inkább kimennek a városszéli multikba vásárolni, ahol nagy parkoló várja őket. A saját magát ünneplő városvezetés részéről a kereskedők elégedetlenkedése süket fülekre talált, így az végül egyre lanyhult, majd beletörődéssé változott. Az akkori hangadók mára vagy bezárták boltjaikat, vagy a körülményeket tudomásul véve dolgoznak azóta is. Pedig lett volna alkalom ismét megszólalni a saját érdekeik mellett, hiszen az uniós pályázat követelményében szereplő öt év fenntartási idő – amely alatt nem szabad hozzányúlni az elkészült beruházáshoz – rég letelt.

Hasonló cikkünk:  Megmérgezték a nagykőrösi Csónakázó tó kacsáit?

A Deák tér sorsa szintén a tervezői elképzelés életszerűtlenségét bizonyítja. A városvezetés kezdetben a rendezvénytér koncepciónak megfelelően nem a Cifrakertben, hanem a belvárosban rendezte a nagyobb rendezvényeit, mint például a Szent György Napi Forgatag, Möggyfesztivál, kiváló diákok polgármesteri fogadása. Mindezeket az egy napos forgatagot kivéve azóta kiköltöztették a Cifrakertbe, ahol a hűvöst adó fák alatt valóban jobb helye van, mint a hőséget árasztó térkövön. Az egykori Deák téri parkolók helyén rendezvény helyett nyáron a hőség hullámzik, télen pedig a hóembereink állnak vigyázban.

Hasonló cikkünk:  Megmérgezték a nagykőrösi Csónakázó tó kacsáit?

Mindez – a kormányzati portálon a mai napig megtalálható adatok szerint – 1,1 milliárd forintba került, amelyből közel 730 millió forintot az Európai Unió, azaz a Fidesz által folyamatosan szapult „Brüsszel” adta Nagykőrösnek.

könyvelő

Hirdetés

Felkapottak

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...