fbpx
14.2 C
Kecskemét
2023. április 1., szombat

FRISS HÍREK

Többet költött Facebook-hirdetésre a Megafon Központ, mint a Fidesz

Nem sokkal több, mint két év alatt közel 2 milliárd forintot költöttek politikai-közéleti témájú hirdetésekre a Facebookon – derült ki a Telex összegzéséből. A Facebook Ad Library magyar adatbázisa 2019 április 15. óta létezik, azóta 162 389 szponzorált posztért összesen 1 930 022 502 forintot fizettek a megrendelők.

Az összesített top 10 így néz ki:

  1. Magyarország kormánya, 283,8 millió
  2. Fidesz, 141,6 millió
  3. Ezalenyeg.hu, 86,4 millió
  4. Európai Parlament, 62,1 millió
  5. Momentum Mozgalom, 47 millió
  6. Nyugati Pályán, 42,6 millió
  7. Dobrev Klára, 28,9 millió
  8. Demokratikus Koalíció, 24,4 millió
  9. Jobbik, 23,4 millió
  10. MSZP, 21,5 millió

A lista alapján látszik, hogy pártonként elég nehéz összegzést végezni, mert pártok, politikusok, propaganda oldalak, és kormányzati oldalak is keverednek.  Ha csak a legegyszerűbb kormánypárt versus ellenzék felosztást nézzük, akkor az előbbi felé billen a mérleg az összes elköltött pénzben, de  az ellenzéki oldalon is százmilliók jutnak Facebook-hirdetésekre.

Ha azonban csak az utóbbi hónapot vesszük, akkor látszik, hogy kormányoldalon milyen erőforrások szabadíthatók fel, és a választás közeledtével ez még intenzívebbé válhat.

Hasonló cikkünk:  Megmentettek egy röpképtelen rétisast

Az éppen csak 37 millió alatt reklámozó kormány után a fideszes „influenszereket” futtató Megafon Központ hirdette el a legtöbb pénzt április végén és májusban, összesen 19,3 millió forintot. Ez 4 millióval több, mint amit a Fidesz pártként költött hirdetésekre.

Hasonló cikkünk:  Tavaly a legmagasabb hőmérsékletet Kiskunfélegyházán és Szikáncson mérték

Csak Rákay Philip posztjait 9,4 millióból tolták, ami két és félszer annyi, mint a miniszterelnök-jelöltnek jelentkező Dobrev Klára összes hirdetéseire költött összeg.

Dobreven kívül ellenzéki név nincs is a múlt havi listán, de ellenzéki propagandaoldalak annál inkább. Az Ezalenyeg.hu 8,1 millióból hirdetett az elmúlt négy hétben, és a főleg ellenzéknek kedves tartalmakat „felerősítő” Erosito.hu majdnem 15 milliót hirdetett el ugyanezen időszak alatt.

A hirdetések számát nézve az is látszik, hogy a kormányoldalon kevés tartalmat nyomnak sok pénzből, az ellenzéki térfélen pedig kisebb összegeket költenek inkább sok posztra, és így lesz magas a végösszeg.

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...