fbpx
16.3 C
Kecskemét
2021. szeptember 23., csütörtök

FRISS HÍREK

Többet költött Facebook-hirdetésre a Megafon Központ, mint a Fidesz

Nem sokkal több, mint két év alatt közel 2 milliárd forintot költöttek politikai-közéleti témájú hirdetésekre a Facebookon – derült ki a Telex összegzéséből. A Facebook Ad Library magyar adatbázisa 2019 április 15. óta létezik, azóta 162 389 szponzorált posztért összesen 1 930 022 502 forintot fizettek a megrendelők.

Az összesített top 10 így néz ki:

  1. Magyarország kormánya, 283,8 millió
  2. Fidesz, 141,6 millió
  3. Ezalenyeg.hu, 86,4 millió
  4. Európai Parlament, 62,1 millió
  5. Momentum Mozgalom, 47 millió
  6. Nyugati Pályán, 42,6 millió
  7. Dobrev Klára, 28,9 millió
  8. Demokratikus Koalíció, 24,4 millió
  9. Jobbik, 23,4 millió
  10. MSZP, 21,5 millió
Hasonló cikkünk:  Elbukta Magyarország a Norvég Alap 77 milliárdját

A lista alapján látszik, hogy pártonként elég nehéz összegzést végezni, mert pártok, politikusok, propaganda oldalak, és kormányzati oldalak is keverednek.  Ha csak a legegyszerűbb kormánypárt versus ellenzék felosztást nézzük, akkor az előbbi felé billen a mérleg az összes elköltött pénzben, de  az ellenzéki oldalon is százmilliók jutnak Facebook-hirdetésekre.

Hasonló cikkünk:  Devizakölcsönt tervez felvenni a kormány

Ha azonban csak az utóbbi hónapot vesszük, akkor látszik, hogy kormányoldalon milyen erőforrások szabadíthatók fel, és a választás közeledtével ez még intenzívebbé válhat.

Az éppen csak 37 millió alatt reklámozó kormány után a fideszes „influenszereket” futtató Megafon Központ hirdette el a legtöbb pénzt április végén és májusban, összesen 19,3 millió forintot. Ez 4 millióval több, mint amit a Fidesz pártként költött hirdetésekre.

Csak Rákay Philip posztjait 9,4 millióból tolták, ami két és félszer annyi, mint a miniszterelnök-jelöltnek jelentkező Dobrev Klára összes hirdetéseire költött összeg.

Dobreven kívül ellenzéki név nincs is a múlt havi listán, de ellenzéki propagandaoldalak annál inkább. Az Ezalenyeg.hu 8,1 millióból hirdetett az elmúlt négy hétben, és a főleg ellenzéknek kedves tartalmakat „felerősítő” Erosito.hu majdnem 15 milliót hirdetett el ugyanezen időszak alatt.

Hasonló cikkünk:  Péntektől csökkennek az üzemanyagárak, de a benzin még mindig 450 felett marad

A hirdetések számát nézve az is látszik, hogy a kormányoldalon kevés tartalmat nyomnak sok pénzből, az ellenzéki térfélen pedig kisebb összegeket költenek inkább sok posztra, és így lesz magas a végösszeg.

Hasonló cikkünk:  Péntektől csökkennek az üzemanyagárak, de a benzin még mindig 450 felett marad

Hirdetés

Felkapottak

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...