fbpx
2 C
Kecskemét
2024. április 20., szombat

FRISS HÍREK

Továbbra is „reménytelen” jeligére pályáztatja üzlethelyiségeit a KÖVA

- Advertisement -

Majdnem egy évvel ezelőtt írtunk arról, hogy a nagykőrösi önkormányzat 100%-os tulajdonában álló cége, a KÖVA-KOM Nonprofit Zrt. újra kiírta bérleti pályázatait azokra a városi tulajdonú, általa kezelt ingatlanokra, amelyek évek óta üresen állnak.

Cikkünkben megjegyeztük, hogy láthatóan ez az utóbbi tény nem zavarja az illetékeseket, ugyanis semmiféle rugalmasságot nem mutatva, a piac igényeihez nem igazodva újra és újra ugyanolyan feltételekkel próbálnak gazdát találni. Egy év elteltével és egy elhúzódó koronavírus-járvánnyal a hátunk mögött arra voltunk kíváncsiak, vajon az idén kiírt pályázatok feltételei – ugyanis nem meglepő módon azóta sem akadt bérlőjük ezeknek a helyiségeknek – mennyiben igazodtak a megroggyant gazdasági körülményekhez?

Talán a legszemléletesebb a Csónakázó esete, amelyet tavaly még legkevesebb havi 40 ezer forint + áfáért akartak bérbe adni amellett, hogy ezt a bérleti díjat, plusz az egyéb költségeket nyáron csónakázásból, vízibiciklizésből, télen korcsolyázásból, illetve pattogatott kukorica, fagylalt, vattacukor, főtt kukorica stb. árusításából kellett volna kitermelni. Mindehhez természetesen egy olyan beruházásra is szükség lett volna, amelyet a hatóságok (ántsz, nav stb.) megkövetelnek.

Hosszú évekbe telt, mire a város és a KÖVA vezetése rájött, hogy soha az életben nem fogja senki sem ilyen feltételekkel bérbe venni a tavat, ezért a szándékukról letettek és idén már meg sem hirdették.

A Csónakázóhoz hasonlóan reménytelennek tűnik a piaci főépület tetőterében, a dohánybolt fölött található 130 m2 alapterületű helyiség hasznosítása is. Az épület átadásától üresen áll, jó példaként szolgálva arra, hogy lehet valami építész szemmel jó és szép, ha egyébként semmi értelme, a vélt funkciójára a hétköznapi gyakorlatban alkalmat-lan. A megajánlható legalacsonyabb bérleti díjat már tavaly is irreálisnak neveztük, és mivel most is ennyivel hirdetik, havi 1000,– forint+áfa négyzet-méterenként, azaz 130 ezer forint + áfa, így az álláspontunk is változatlan. Gondoljunk bele, ha ehhez az összeghez hozzákalkuláljuk a magasabb, közületi díjjal számolt rezsit, illetve legalább egy dolgozó bérét járulékokkal együtt, akkor nem csoda, hogy senkinek sem kell.

Továbbra is bérlőre vár a volt ifjúsági ház is. A Dalmady Győző utca 3. szám alatti épület 319 m2 alapterületű helyiségét ugyancsak 1000,– forint+áfa havidíjért kínálják, semmit sem módosítva a tavalyihoz képest. Annyi engedményt adna a KÖVA a havi 319 ezer forint + áfából, hogy ha valaki legalább három évre bérli, akkor az első évben – mivel felújítási munkákat is végezni kellene rajta – csak 82 ezer forint + áfa a bérleti díj, de ha a vállalt három év helyett kevesebb ideig hasznosítja, akkor utólag a különbséget ki kell fizetni. Ki az, aki a jelenlegi viszonyok közepette ezt bevállalja?

Nem válik a városközpont látványának előnyére az egykori 150-es boltnak, majd több éven keresztül az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezetnek is helyt adó Szabadság tér 6. szám alatti 128+46 m2 alapterületű üzlethelyiség, amely havi 360 ezer forint + áfáért kereste tavaly és keresi idén is a bérlőjét. Elvileg jó helyen van, de napközben szinte lehetetlen a környéken parkolni, ami ma már elengedhetetlen feltétel.

Üresen állnak a Széchenyi tér 17. számú volt ÁFÉSZ székház földszinti és emeleti helyiségei is. A 124 m2 alapterületű volt sarki élelmiszerbolt és az emeleti néhány négyzetméteres irodák is hasznosításra várnak. Amióta az MSZP-t kidobták onnan, azóta csak az autósiskola, és a roma önkormányzat lakja az épület egy-egy irodáját. A földszinti boltot havi 210 ezer forint + áfáért lehetne kibérelni most is, ennek az árából sem engedett a KÖVA.

Szintén teljesen reménytelen az egykori Széchenyi téri mozi valamikor sokkal szebb napokat látott emeleti stúdiótermének hasznosítása is. A 255 m2 alapterületű, ablaktalan helyiségért továbbra is 50 ezer forint+áfát kérnének havonta. Vajon a városvezetés és a KÖVA illetékesei mindezt komolyan gondolták?

Visszatért a hirdetett ingatlanok közé a Kossuth Lajos utca 2. szám alatti iskolaépület is, amelyben valamikor az ipari iskola, illetve annak elköltözése után a Kossuth iskola alsó tagozatos osztálya működött. A 286 m2 alapterületű ingatlant négyzetméterenként havi 1300,– forint + áfáért, azaz 372 ezer forint + áfáért hirdetik. Mindenki eldöntheti, mennyire reális a bérleti díj és mindezt figyelembe véve mire lehet alkalmas az az épület, amivel ez az összeg kitermelhető?

A hirdetményeket végig olvasva néha az az érzése a kívülállónak, hogy szándékosan fogalmaznak meg olyan feltételeket, amelyek lehetetlenné teszik az ingatlanok hasznosítását.

Hiszen különösebb közgazdasági ismeret nélkül is tudható, hogy a kereslet és a kínálat egymásra hatással vannak. Nagykőrösön mintha betonba öntötték volna, mintha egyesek azt akarnák elhitetni, hogy ezek az ingatlanok senkinek sem kellenek, fenntartásuk veszteséges, ezért inkább adjuk el. A jelenlegi városvezetést ismerve természetesen ez csak egy rosszindulatú feltételezés és biztosak vagyunk benne, hogy minden alapot nélkülöz…

Egyébként, akinek van valamilyen ötlete, vagy bármilyen érdeklődést tanúsít a fenti lehetőségek iránt még ezen feltételek mellett is, május 21-én 15 óráig van lehetősége pályázni a KÖVA-nál.

könyvelő

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Izsáki út: június 18-án műszaki, július 18-án forgalmi átadás

Ha minden a tervek szerint alakul, a nyári hónapokban végre teljesen birtokba veheti városunk a Könyves Kálmán körút és...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...