fbpx
22.1 C
Kecskemét
2021. augusztus 3., kedd
KecsUPElőválasztás 2021Bács-Kiskun 1. és 2. HEVB: minden településen lehet majd szavazni az előválasztáson 

FRISS HÍREK

Bács-Kiskun 1. és 2. HEVB: minden településen lehet majd szavazni az előválasztáson 

Az együttműködő ellenzéki hatok pártelnökei még az év elején létrehozták az Országos Előválasztási Bizottságot (OEVB), mint a legfőbb operatív irányító szervét az előválasztásnak. Az OEVB mellett továbbá mind a 106 egyéni választókerületben létrehozták a Helyi Előválasztási Bizottságokat (HEVB), amelyekbe – az OEVB-hez hasonlatosan – mind a hat párt delegál egy-egy tagot helyben. A helyi bizottságoknak konszenzussal – tehát nem szótöbbséggel – kell meghozniuk a döntéseiket.

Bács-Kiskun megye 1. és 2. számú egyéni választókerületeiben, Kecskemét központtal májusig megalakultak a Helyi Előválasztási Bizottságok.

Legelső feladatuk, hogy javaslatot tegyenek, a választókerületükben hány helyszínen és konkrétan hol lehessen majd szavazni akár az első forduló teljes 9 napja alatt, akár csak 1-2 napig.

A kecsUP kérdésére a bizottságok elmondták, hogy:

Bács-Kiskun megye 1. és 2. számú választókerületéhez tartozó minden településen lehet majd szavazni. Minden településen előre meghirdetett napokon és helyszíneken lehet majd leadni a szavazólapokat. Kecskeméten több helyszín is lesz, így például a Belváros több pontján, a Széchenyivárosban, de terveznek Hetényegyházán is. A választáson való részvétel nagyon hasonló lesz, mint a rendes választásokon. A választónak hivatalos okmánnyal kell igazolnia magát, hogy a választókerületben lakik a választási névjegyzék alapján. Ezután veheti kézbe a lepecsételt szavazólapot, amit kitöltés után egy ellenőrzött, zárt urnába helyezi el.

Hogy pontosan melyik napokon és helyszíneken lehet majd leadni a voksokat erről később adnak tájékoztatást.

Bács-Kiskun megye 1. számú választókerületéhez Kecskemét egy részén kívül Felsőlajos, Fülöpháza, Kerekegyháza, Kunadacs, Kunbaracs, Kunpeszér, Kunszentmiklós, Ladánybene, Lajosmizse, Szabadszállás, Szalkszentmárton, Tass települések tartoznak. Mintegy 69 ezer választásra jogosult választó tartozik ide.

Bács-Kiskun megye 2. számú választókerületéhez Kecskemét másik részén kívül Ballószög, Helvécia, Szentkirály, Tiszakécske és Városföld tartozik, ahol a választásra jogosultak száma 73 ezer fő.

Ezért tartanak előválasztást az ellenzéki pártok

A hatpárti ellenzéki összefogás (DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd) előválasztáson fogja eldönteni, hogy választókerületenként ki legyen az ellenzék közös képviselőjelöltje 2022-ben a Fidesszel szemben, illetve ki legyen Orbán Viktor kihívója a miniszterelnöki tisztségért.

Az előválasztás menetrendjéről korábban már döntöttek a pártok. A szavazók két fordulós rendszerben adhatják le voksaikat.

  • Szeptember 18. – szeptember 26. között kerül sor az előválasztás első fordulójára, amikor az egyéni országgyűlési képviselőjelöltek, illetve a miniszterelnök-jelöltek közül választanak.
  • Október 4. – október 10. között lesz az előválasztás második fordulója, de csak akkor, ha az első fordulóban egyetlen miniszterelnök-jelölt sem szerezte meg a szavazatok 50%-át.

Kövesse a kecsUP-on az előválasztással kapcsolatos híreket önálló rovatunkban.

Kapcsolódó cikk:

Elindult az ellenzéki előválasztás hivatalos honlapja

Hirdetés

Felkapottak

Az Aldi és a Penny nyomába eredt a Lidl Kecskeméten

A multi a Szilvási és Társai Kft.-vel olvad össze, hozzá kerül a Szil-Coop Áruház üzemeltetési joga. Ezzel már két kecskeméti egysége...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Az Aldi és a Penny nyomába eredt a Lidl Kecskeméten

A multi a Szilvási és Társai Kft.-vel olvad össze, hozzá kerül a Szil-Coop Áruház üzemeltetési joga. Ezzel már két kecskeméti egysége...