fbpx
6.4 C
Kecskemét
2023. január 31., kedd

FRISS HÍREK

Brutálisan drágulnak hazánkban az építőanyagok, ezért napi árazást vezettek be

Bizonyos építőipari alapanyagok esetében olyan drasztikus az áremelkedés az elmúlt hónapokban, hogy napi árazást vezettek be, amire húsz év óta nem volt példa – erősítette meg az InfoRádió értesülését Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke.

Szerinte az építőalapanyag-iparban a hazai cégek nem tudják felvenni a versenyt a külföldi gyártókkal szemben, és ezen változtatni kell. A rossz gyakorlat már harminc éve tart, ugyanis az építőanyag-ipari ágazat magyarországi privatizálásakor az jelentős mértékben külföldi tulajdonba került. Koji László úgy véli, ahhoz, hogy a versenyhelyzet némiképp javuljon, arra lenne szükség, hogy ne csak a külföldi befektetéseket, hanem a magyar tulajdonúakat is részesítsék vissza nem térítendő állami támogatásokban.

Az ÉVOSZ elnöke három olyan építőipari alapanyagot emelt ki, amelyek esetében különösen nagy Magyarország importfüggősége: a vas- és az acélipari termékeknél, a faipari termékeknél és a műanyagipari alapanyagbázisú termékeknél tapasztalható a legnagyobb árváltozás a világkereskedelemben, így ezeknél vezették be nálunk a napi árazást. A magyar kivitelezők nagy kitettsége miatt könnyen előfordulhat az is, hogy az ország egyes kereskedőinél nem is lehet beszerezni bizonyos építőanyagokat.

Hasonló cikkünk:  Idén utoljára ül össze az Országgyűlés
Hasonló cikkünk:  Nagy eséllyel kaphatjuk el valamelyik légúti fertőzést karácsonykor

Koji szerint az év második felében valamelyest normalizálódhat a helyzet, de addig fel kell készülni arra, hogy tovább emelkednek, illetve tartósan magasak maradnak az építőipari alapanyagárak.

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...