fbpx
2 C
Kecskemét
2024. április 20., szombat

FRISS HÍREK

Elfogytak a pedagógusok az Orbán-kormányok alatt – 7-8 ezer pedagógus hiányzik

- Advertisement -

Évről évre csökken az aktív kollégák száma, s ne ringassuk illúziókba magunkat: a pályát elhagyó vagy nyugdíjba vonuló tanárok száma jelentősen emelkedhet az elkövetkező esztendőkben – kezdte a Kisalföldnek adott interjújában Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar újraválasztott elnöke. Majd így folytatta:

A 2000-es évek eleje óta ugyanis egyszer sem volt olyan alacsony a főállású pedagógusok száma, mint most. Ezt a Központi Statisztikai Hivatal idei adatai feketén-fehéren alátámasztják.

7-8 ezer pedagógus is hiányozhat a hazai rendszerből

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint öt-hat év múlva akár 7-8 ezer pedagógus is hiányozhat a hazai oktatási rendszerből, ezt pedig komoly átszervezések nélkül nem lehet áthidalni.

„A kollégák korfája, a pályaelhagyók számának emelkedése abba az irányba mutat, hogy egyre több intézményben kerülhet sor csoportok összevonására. Ez érintheti az idegennyelvi tantárgyakat, a matematikát, a természettudományokat, az informatikát és a fakultációkat” – közölte Horváth Péter.

Hasonló cikkünk:  Jövőre jöhet a Nemzeti Patika különleges kiváltságokkal

A csoport összevonások azért lennének fájó lépések, mert így a tehetséggondozásra jóval kisebb tér maradna, mint ahogy a felzárkóztató foglalkozásokon résztvevő diákok is hátrányt szenvednének.

A pedagógus pályán 65 százalékos béremelés kellene

„Számomra nem kérdés az sem, hogy a pedagógus pálya vonzóvá tételéhez első lépéseként rendezni kell a fizetéseket. A pedagógusok 2013-ben bevezetett életpályamodellje bizakodásra adott okot, így az első évben jóval több frissen érettségizett diák jelentkezett pedagógusképzésekre.

A pozitív tendenciát két tényező akasztotta meg:

  • egyrészt a pedagógusok bére a minimálbértől elszakadt,
  • másrészt nem követi az inflációt. Számításaim szerint a pedagógus pályán 65 százalékos béremelés lenne az, ami visszahozná a nyolc évvel ezelőtti jövedelmek reálértékét” – hangsúlyozta Horváth Péter.

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Izsáki út: június 18-án műszaki, július 18-án forgalmi átadás

Ha minden a tervek szerint alakul, a nyári hónapokban végre teljesen birtokba veheti városunk a Könyves Kálmán körút és...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...