fbpx
15.3 C
Kecskemét
2021. szeptember 21., kedd

FRISS HÍREK

Elfogytak a pedagógusok az Orbán-kormányok alatt – 7-8 ezer pedagógus hiányzik

Évről évre csökken az aktív kollégák száma, s ne ringassuk illúziókba magunkat: a pályát elhagyó vagy nyugdíjba vonuló tanárok száma jelentősen emelkedhet az elkövetkező esztendőkben – kezdte a Kisalföldnek adott interjújában Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar újraválasztott elnöke. Majd így folytatta:

A 2000-es évek eleje óta ugyanis egyszer sem volt olyan alacsony a főállású pedagógusok száma, mint most. Ezt a Központi Statisztikai Hivatal idei adatai feketén-fehéren alátámasztják.

7-8 ezer pedagógus is hiányozhat a hazai rendszerből

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint öt-hat év múlva akár 7-8 ezer pedagógus is hiányozhat a hazai oktatási rendszerből, ezt pedig komoly átszervezések nélkül nem lehet áthidalni.

Hasonló cikkünk:  Titkosak maradhatnak a Mátrai erőmű mutyi adatai
Hasonló cikkünk:  Tanulási nehézséggel küzdőknek sem elérhetetlen a nyelvvizsga

„A kollégák korfája, a pályaelhagyók számának emelkedése abba az irányba mutat, hogy egyre több intézményben kerülhet sor csoportok összevonására. Ez érintheti az idegennyelvi tantárgyakat, a matematikát, a természettudományokat, az informatikát és a fakultációkat” – közölte Horváth Péter.

A csoport összevonások azért lennének fájó lépések, mert így a tehetséggondozásra jóval kisebb tér maradna, mint ahogy a felzárkóztató foglalkozásokon résztvevő diákok is hátrányt szenvednének.

A pedagógus pályán 65 százalékos béremelés kellene

„Számomra nem kérdés az sem, hogy a pedagógus pálya vonzóvá tételéhez első lépéseként rendezni kell a fizetéseket. A pedagógusok 2013-ben bevezetett életpályamodellje bizakodásra adott okot, így az első évben jóval több frissen érettségizett diák jelentkezett pedagógusképzésekre.

Hasonló cikkünk:  Menekülő tanárok - mostohagyerek az oktatásügy, pedig jó oktatás nélkül nincs haladás

A pozitív tendenciát két tényező akasztotta meg:

  • egyrészt a pedagógusok bére a minimálbértől elszakadt,
  • másrészt nem követi az inflációt. Számításaim szerint a pedagógus pályán 65 százalékos béremelés lenne az, ami visszahozná a nyolc évvel ezelőtti jövedelmek reálértékét” – hangsúlyozta Horváth Péter.
Hasonló cikkünk:  Minden ötödik magyar település elnéptelenedhet

 

Hirdetés

Felkapottak

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...