fbpx

FRISS HÍREK

Fakivágás borzolja a szabadszállásiak kedélyét

- Advertisement -

Nemrégiben röppent fel a hír, hogy Szabadszálláson a szakrendelőknek helyet adó épület udvarán lévő, nagy fákat ki fogják vágni.  A hírt adó poszt hozzászólásainál tisztán látszik, hogy egyrészt váratlanul érte a közvéleményt, másodsorban felháborodást váltott ki a lakosság körében a fák kivágásának a híre.

FRISSÍTÉS (2021.06.30. 18h): Nemrég kaptuk a hírt, hogy a fák maradnak.

Egy magánszemély posztolta a fakivágás tervét / Fotó: facebook képkivágás

A szakrendelők, vérvételi labor épülete nem a város tulajdona, hanem a Bács-Kiskun Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság tulajdonát képezi. A szabadszállásiak évtizedek óta idejárnak a különböző szakrendelésekre.

Váratlanul érkezett a hír a fakivágás tervéről / Fotó: kecsUP

Az árnyat adó fák kivágásának híre elindított különféle helyi megmozdulásokat. Helyi információink szerint, bejelentés érkezett a Környezetvédelmi és Természetvédelmi Hivatal felé, akik ígéret szerint levélben fordultak Szabadszállás Város Polgármesteri Hivatala felé. Többen felvetették azt is, hogy lakossági összefogással érdemes lenne független szakértő véleményét kikérni az ügyben. Az idő rövidsége azonban erre már nem ad lehetőséget.

Történt-e lakossági tájékoztatás?

A fák kivágásának alapjául szolgáló szakvéleményt ilyen esetekben érdemes időben nyilvánosságra hozni, hiszen elejét lehet venni az esetleges vitáknak. Már csak azért is, mert miközben környezettudatos viselkedést várnak el a lakosságtól, akkor megilleti a helyieket az a tájékoztatáshoz való jog, hogy mi alapján született meg ez a döntés. Mert, ha valóban betegek a fák, és vihar esetén tragédiát, anyagi kárt okozhatott volna a kidőlt fa, azt mindenki megértené.

Hasonló cikkünk:  Utánpótlás férfi kéziválogatott találkozót rendeztek Lakiteleken

Szabadszállás jegyzőjéhez ezért is fordultunk kérdésekkel: történt-e lakossági tájékoztatás, ki dönt ilyen esetekben a fák kivágásáról, rendelkezésére áll-e a szakvélemény? Többszöri próbálkozásunk ellenére sem kaptunk érdemi választ a feltett kérdéseinkre, eltekintve attól, hogy nem kíván nyilatkozni az ügyben.

A fakivágás, történjen az bárhol az országban, érzékeny társadalmi téma / Fotó: kecsUP

Az idő rövidsége miatt, hisz információink szerint csütörtökön vágják ki a fákat, telefonon kerestük meg a Bács-Kiskun Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságának igazgatóját, Dr. Tóth Máriát, aki szintén nem nyilatkozott az ügyben. A kérdések ez esetben is azok lettek volna, hogy készült-e szakvélemény és miért nem tájékoztatták a lakosságot?

A fakivágás, történjen az bárhol az országban, érzékeny társadalmi témává vált az utóbbi években. Ezért is fontos kihangsúlyozni, ahol most kivágnák a fákat, ezt a területet a szabadszállásiak évtizedek óta használják, így fokozottan jelen van az emberi tényező is.

Összegzésül, ha a szakvélemény kimondja, hogy a fák életveszélyesek, akkor természetesen mindenki belátja a döntés szükségességét. Jelen pillanatban azonban ezekre a kérdésekre nincs válasz.

Vidéki Eszter tudósítása Szabadszállásról

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kecskeméti civilek gondolnák újra a város közösségi közlekedését

A közösségi együttgondolkodásra épülő kezdeményezés egyik aktivistája először április elején posztolt az egyik legnagyobb kecskeméti Facebook-csoportba, most pedig lapunkat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...