fbpx
13 C
Kecskemét
2024. április 19., péntek

FRISS HÍREK

JEGYZET – Infláció – hitel – MNB

- Advertisement -

Mint tudjuk, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) feladata elsősorban az, hogy védje a forintot, azaz küzdjön az infláció ellen.

Tíz évig ugyanis az MNB a gyenge forint utáni árfolyamnyereséget zsebelte be, és juttatta azt saját alapítványaiba, nem törődve azzal, hogy a fizetésből élők erre nagyon ráfizetnek. A belföldön az infláció, külföldön pedig a forintárfolyam gyengesége miatt kerültek drágábba a szolgáltatások, illetve az áruk. Most viszont fordult a kocka, és a Magyar Nemzeti Bank elnökhelyettese bejelentette, hogy központi kamatemelésre kerül sor, mely sokkolni fogja a piacokat. A magyar infláció ugyanis elszabadult, és már áprilisban 5,2 százalék volt átlagosan, ami egyrészt Európa legmagasabb inflációs rátája, másrészt pedig ennél az 5,2 százaléknál sokkal jobban drágultak az élelmiszerek, melyek elsősorban a kiskeresetűeket, és persze a nyugdíjasokat érintette.

Csak megjegyezzük, ilyen magas infláció kilenc éve nem volt Magyarországon, és nem csoda, hogy a központi jegybank ezért kamatot fog emelni. Az infláció elszabadulását amúgy mindenki érzi, aki vásárolni jár a családból, azaz boltba, vagy piacra jár. De van itt egy probléma még, hiszen a válságra való tekintettel a kormány meghirdette a hitelmoratóriumot, és ez azt jelenti, hogy a moratórium után a változó kamatozású hitelek részben a moratórium miatt, azaz nem kellett hitelt törleszteni, részben pedig a kereskedelmi kamatlábak növekedése miatt, mely a központi kamatlábemelést fogja követni.

A legnagyobb gond a hosszú lejáratú, esetenként a húsz éves lakáshiteleknél van, mert a törlesztőrészletek az előbbiekben kifejtettek szerint durván növekedni fognak, ami emlékeztetni fog az egykori devizahitelesek problémájára. Nagy kérdés az, hogy miként fog több tízezer család kimászni a törlesztési moratórium csapdájából, amely lehet, hogy a jövő évi választásokig is eltart, mármint a moratórium politikai okok miatt.

A Gazdaságkutató Intézet (GKI) szerint a moratórium megszűnése esetén a lakáshitelt felvevők akár húsz százaléka képtelen lesz törleszteni a hitelét. Ez egy újabb hitelcsapdát jelent, amire az adósoknak, a bankoknak, de legfőképpen a kormánynak érdemi megoldást kellene találnia, hiszen ez utóbbi hirdette meg a hitelmoratóriumot.

Ezt a hitelcsapdát nem lenne szabad a kormányzatnak 2022. után egy történetesen új, ellenzéki kormányra hagyni, azzal a felkiáltással, hogy utánunk az özönvíz!

Most van pénz a hitelesek megsegítésére, hiszen rengeteg felesleges dologra költ jelenleg a Fidesz-kormány, amelyek közismertek. Ha ez így marad, akkor ez nagy cinizmusra vallana, és bizonyítaná azt a tételt, hogy ez a kormányzat, elsősorban a gazdag NER-lovagokkal törődik, a szegény, rászoruló, fizetésből élőkkel és a nyugdíjasokkal viszont nem.

ábrahám

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...