fbpx

FRISS HÍREK

Jön a grillszezon: ha nem tudod, melyiket válaszd, segítünk!

- Advertisement -

Itt a nyár, vele együtt megérkezett az igazi grillszezon, amikor mindenfelé ínycsiklandó füstös illatok szállnak. A hamisítatlan grillélményhez nincs szükség sok mindenre, csupán egy grillre, némi tüzelőre és persze néhány hozzávalóra. Összegyűjtöttük, mit érdemes tudni a különböző grilltípusokról, illetve mit érdemes szem előtt tartani, ha vásárolnánk egyet.

A mai napig a klasszikus kialakítással rendelkező faszenes grillek tekinthetők a legnépszerűbb választásnak. A használatuk egyszerű, ráadásul kedvező áron vásárolhatók meg. A megfelelő mennyiségű parázs elkészítése igényelnek némi gyakorlatot, de nagy kihívástól nem kell tartani.

Napjaink egyik slágerterméke az úgynevezett gömbgrill. Számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, ami miatt népszerű választásnak bizonyul. A faszenes tüzelésnek köszönhetően az ételeknek hamisítatlan füstös grill-aromavilágot kölcsönöz, ráadásul a fedélnek köszönhetően barbeque készítésére is alkalmas. Sajnos azt is el kell mondani, hogy a tüzelő utánpótlását kissé nehézkesen tehetjük meg esetében, illetve a hő szabályozása is kihívást jelenthet. Érdemes tudni azt is, hogy a kereskedelmi forgalomban előfordulnak kifejezetten gyenge minőségű áruházi darabok, amelyeket érdemes inkább elkerülni. Szerencsére a gyanúsan alacsony áruk árulkodik a minőségükről.

A különböző grilltípusok között mindenképpen szót kell ejtenünk az úgynevezett grillmozdonyokról, amelyeket szakmai körökben inkább offset grillnek neveznek. A gömbgrillhez hasonlóan rendelkeznek fedéllel, így alkalmasak BBQ finomságok készítésére. Nagyszerű hőtartó tulajdonsággal rendelkeznek, legalábbis a minőségi kivitelben készült termékek. Sajnos az áruházi forgalomban rengeteg lemezből készült változat kapható, amelyek alapvető minőségi hiányosságokkal rendelkeznek. Az offset grillek elsősorban azok számára javasoltak, akik a grillezésre nem csupán ételkészítésként, hanem időtöltésként tekintenek.

Hasonló cikkünk:  Pénz nincs, csalódott kisbefektetők viszont vannak a milliárdos lélegeztetőgép-biznisszel elhíresült cégnél

A fedeles grillek sorából nem hagyhatjuk ki az úgynevezett tojásokat sem, amelyeket gyakran csak kerámia grillként emlegetünk. Természetesen ezek is alkalmasak BBQ ételek készítésére. Mivel magas hőmérséklet érhető el velük, többféle funkciót várható tőlük; az ilyen grillek valódi multifunkciós eszközök, amelyek tökéletesen alkalmasak különböző ételek grillezésére és barbeque készítésre is. A tojásgrill napjainkban igazi divattermék, de az előnyös tulajdonságai mellett tisztában kell lennünk néhány hátrányával is. A kerámiabetétek miatt ezek a grillek kifejezetten nehezek, így a szállításuk és a mozgatásuk nem épp a legkényelmesebb feladat. A kialakításuk miatt kis rácsfelülettel rendelkeznek, vagyis tipikusan egy-két fős megoldásról beszélhetünk. Ráadásul elég magas összeget kell fizetnünk értük.

Természetesen el kell mondani azt is, hogy nem csupán faszenes grillek alkalmasak ínycsiklandó finomságok készítésére. A gázüzemű grillek régóta szolgálják az igényeinket; gyorsan felmelegszenek, így szinte azonnali sütést tesznek lehetővé, ráadásul a kezelésük is egyszerűbb és tisztább, mint a faszenes társaiké. Habár a faszén hiánya azt is jelenti, hogy le kell mondanunk az eredeti füstös aromákról, szerencsére léteznek alternatív megoldások. Az úgynevezett füstölő dobozok és aromarácsok valódi grillélményt kínálnak.

Érdemes kellő figyelmet fordítani a különböző grill típusokra, így könnyedén megtalálhatjuk azt a változatot, ami a szabadidős tevékenységeink gyakori kísérője lehet.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...