fbpx
17.1 C
Kecskemét
2023. szeptember 23., szombat

FRISS HÍREK

Nagykőrösi ingatlanpiac: így alakultak a négyzetméter árak az idei évben

A hazai ingatlanpiacon 2021 beköszöntével megindult a korrekció, valamint a tavaly hazánkban is megjelent világjárvány is lecsengő szakaszba lépett.

Emellett a lakossági támogatások módosítása és az egyéb beruházások újraindulása is a lakáspiaci árak gyors korrekcióját szorgalmazta. Egy hazai ingatlanhirdető- és kereső portál most a Dél-Pest megyei használtlakás-piacot vette górcső alá. Miként alakultak a Dél-Pest megyei települések lakásárai az elmúlt öt hónapban és mire számítsanak a lakást hirdetők és vásárlók a 2021-es évben? Elemzésünkből kiderül!

Lassú, de folyamatos a drágulás

Az ingatlannet.hu felmérése szerint a nagykőrösi ingatlanpiaci árakat lassú korrekció jellemzi. E jelenséget a visszaszorulóban lévő járvány, a megnövekedett kereslet, valamint az úgynevezett karantén-hatás is erősen befolyásolja. A nagykőrösi lakóingatlanok esetén 2021. január és május között mért átlagára több, mint 2,6%-kal haladta meg a tavalyi év azonos időszakában mért átlagárat. Ezzel szemben a lakásárak ugyanezen időszakokban mért négyzetméter árai átlagosan 6,4%-kal emelkedtek. A portál aktuális statisztikái alapján a kertes házak átlagos négyzetméter ára az első öt hónapban 207 ezer forint volt, a téglalakásoké 347 ezer forint, míg a panellakások esetében 244 ezer forint.

Hullámzó tendencia jellemzi a nagykőrösi lakásárakat

A nagykőrösi lakáspiac négyzetméter árai valamivel a megyei átlagár alatt találhatók, azonban az idei év eddigi hónapjaiban a lakásárakat drágulás jellemezte. A különböző lakástípusok esetén azonban változatosan alakultak a kínálati árak. A nagykőrösi téglalakások 2021. január és május közötti időszakban stagnáltak, átlagosan 350 ezer forintos négyzetméter áron kerültek meghirdetésre. Azonban a tavalyi év azonos időszakában mért átlagárhoz képest több, mint 23%-kal kerül többe a téglalakások négyzetmétere. Nagykőrösön az aktuális statisztikák alapján az átlagos négyzetméterár 356 ezer forint.

Hasonló cikkünk:  Szeptember 11-14-e között fokozott Gripen aktivitás lesz

A panellakások tekintetében ellentétes tendencia volt megfigyelhető az elmúlt hónapokban. 2021 elején az átlagos négyzetméterár 6,1%-kal esett vissza, majd emelkedésnek indultak az árak. Ennek értelmében egy rövid korrekciót figyelhettünk meg, 230 ezer forintos átlagos négyzetméterár mellett. Ezt követően a május hatalmas drágulást hozott a panelek piacára: 26,8%-kal ugrottak meg az egy négyzetméterre jutó árak. Mégis, az öt hónap alatt mért átlagár több, mint 10%-kal maradt el a 2020 első hónapjaiban mért átlagos négyzetméter ártól. Jelenleg Nagykőrösön a panellakások 288 ezer forintos négyzetméter áron kerülnek meghirdetésre.

Hasonló cikkünk:  Alternatív energiaforrások az autók számára: elektromosság, hidrogén és hibridek

Erre számíthatunk idén a lakáspiacon

Az átoltottságtól és a járvány csökkenésétől függően a nagyobb mértékű fellendülést a szakértők 2021 második felében várják. Azonban idén már nem kell drasztikus árváltozásra számítanunk. A tavalyi adatokhoz képest a lakások adásvételi száma is növekedésnek indulhat az idén a lakásmegtekintési hajlandóság függvényében. Hosszútávon az ingatlanárak stagnálása várható, az idei évet tekintve a lakásárak esetén a -2 és +4% közötti változást becsülnek a szakértők.

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...