fbpx
12.3 C
Kecskemét
2024. április 20., szombat

FRISS HÍREK

Nem találta bizonyítottnak a rendőrség, hogy a kalocsai otthonban felnőttek verik a gyerekeket

- Advertisement -
Az ombudsmannak 2016-ban és 2021-ben is beszámoltak erről az ott élő gyerekek. A DK alelnöke írásbeli kérést adott be februárban, amit a legfőbb ügyész feljelentésként értékelt, és megindította az eljárást. A rendőrség ezt a nyomozást bizonyítékok hiányában rövid idő alatt lezárta, de további három még folyamatban van.

Vadai Ágnes, a DK frakcióvezető-helyettese a 24.hu cikke nyomán még februárban írásbeli kérdést tett fel a kalocsai gyermekotthonnal kapcsolatban, amit Polt Péter legfőbb ügyész feljelentésként értékelt, ezért a rendőrséghez továbbította azt. A DK sajtóirodája tájékoztatta a lapot arról, hogy értesülésük szerint az eljárást megszüntették.

A 24.hu-nak megküldött határozat szerint kiskorú veszélyeztetése miatt, ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság, de „a rendelkezésre álló adatok, illetve a bizonyítási eszközök alapján bűncselekmény elkövetése nem állapítható meg”. A határozat utal az alapvető jogok biztosának idei jelentésére, amelyről szintén beszámoltunk. E jelentés szerint egy gyermek idén februárban arról beszélt a vizsgálat során, hogy fizikailag bántalmazta az intézmény egyik dolgozója, egy másik növendék pedig verbális agresszióról számolt be.

Az internetes portál tavaly kereste meg az intézmény több alkalmazottja. Állításuk szerint rendszeres az erőszak a speciális gyermekotthon falai közt, mégpedig kétféle módon:

  • felnőtt általi bántalmazásként,
  • illetve kortárs bántalmazásként (vagyis amikor a növendékek egymással szemben tanúsítanak erőszakot).

A nevelők egy hangfelvételt is eljuttattak a szerkesztőségbe. Ezen a felvételen egy fiatal fiú arról beszél, hogy őt és több más társát is súlyosan bántalmazták az otthon egyes dolgozói. Sikerült megtalálniuk az azóta nagykorú Rostás Krisztiánt, aki megerősítette, hogy a hangfelvételen ő beszél, és azt állította, hogy igaz a nevelők beszámolója a Kalocsán folyó rendszeres erőszakról. Ezt később kérdésünkre az otthon másik volt növendéke, Zányi Mihály is elmondta.

Hasonló cikkünk:  Hittan csoportjába járó gyerekeket vett rá szexuális kapcsolatra az egykori katolikus pap

A 2016-os ombudsmani vizsgálat kifejezetten megerősítette, hogy a kalocsai otthonban verik a felnőttek a gyerekeket, az alapjogi biztos erről szóló állásfoglalása még mindig olvasható az ÁJBH honlapján. Ám akkor rendőrségi feljelentés nem született.  

Az idén májusban kiadott ombudsmani jelentés kitér arra is, hogy a kortárs bántalmazás rendszeres lehet az intézményben, például az újonnan bekerülőknek bokszolniuk kell a többiekkel, mint a börtönben, és mindez feltehetően sokszor felnőttek szeme előtt zajlik. Ezt az alapjogi biztos a felnőttek részéről „rendszerbántalmazásként” értékelte. Lapunknak arról számoltak be a nevelők, hogy több munkatárs kifejezetten bátorítja az erősebb fiúkat az erőszakos cselekedetekre. A nyomozást lezáró határozatból is kitűnik – és mint korában is megírtuk – jelen pillanatban az erőszak e formái miatt három nyomozás is zajlik a kalocsai fiúotthon kapcsán.

A határozat szerint a lezárt nyomozás során visszamenőleg értékelték a dokumentációt, kihallgatták az otthon vezetőségét, a gyermekjogi képviselőt, valamint a gyermekvédelmi gyámokat. Ezért kérdéseket küldtek az eljáró Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságnak; azt szerették volna megtudni, hogy a rendőrség a nyomozás során meghallgatta-e az érintetteket is, vagyis

  • az otthon bent dolgozó munkatársait,
  • valamint az őket ért erőszakról idén februárban beszámoló gyermekeket.

Megkérdezték azt is, kitért-e a nyomozás arra, hogy az intézményben folyó – az ombudsman által feltárt – kortárs erőszaknak voltak-e felnőtt tanúi, akik ezt nem akadályozták meg. Amint válasz érkezik, azt is megírjuk.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Izsáki út: június 18-án műszaki, július 18-án forgalmi átadás

Ha minden a tervek szerint alakul, a nyári hónapokban végre teljesen birtokba veheti városunk a Könyves Kálmán körút és...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...