fbpx
14.3 C
Kecskemét
2024. április 25., csütörtök

FRISS HÍREK

Rengeteg fát vágnak ki a Cegléd–Nagykőrös kerékpárút építése miatt

- Advertisement -

A Dél-Pest Megyei Panoráma több olvasója is megkereste a hírportált azzal, hogy a Cegléd és Nagykőrös közötti kerékpárút építése miatt vágják az útba eső hatalmas fákat.

Egyikőjük azt írta: „mind meg van jelölve piros ‘x’ jelzéssel, tehát kivágásra vár. Egyet pedig meg már ki is vágtak. Ez legalább 100 terebélyes fát jelent. Véleményem szerint a bicikliút kényelmesen elférne mellette… Nem beszélve arról, hogy így majd árnyék nélkül, tűző napon lehet kerekezni arrafelé a nyáron. (…) A bicikliút sávja ki van már karózva rózsaszín jelzésekkel és a vele egy sávba eső fák (ez tulajdonképpen az összes fa!) mind meg vannak jelölve. Mivel a kijelölt nyomvonal elég távol esik az autóúttól, így véleményem szerint egy kis nyomvonaleltolással szinte az összes fa kivágása elkerülhető lenne. (…) ezt a nagy mértékű természetrombolást meg kellene akadályozni!”

A Dél-Pest Megyei Panoráma szerint a vágások megkezdése előtt, május közepén dr. Csáky András ceglédi polgármester egyeztetésre hívta a kerékpárút ter vezőinek és kivitelezőinek képviselőit. Akkor elmondta: az engedélyeket már 8 éve véglegesítették, tehát 2014-ben született meg a nyomvonal, arra pedig a napokban derült fény, milyen sok növényt érint az építés.

Az egyeztetésen arra igyekeztek megoldást találni, hogy minél kevesebb fát kelljen kivágni. A kivágott fák helyett egyébként újakat ültetnek – hangsúlyozta a ceglédi polgármester és hozzátette: bár igyekeznek menteni, ami menthető és ragaszkodnak ahhoz, hogy „a lehető legkevesebb fa kerüljön kivágásra, de jó pár fa az építési engedély kiadása után lett ültetve. Ezekre a fákra az a jellemző, hogy általában engedély nélkül ültetik és nem megfelelő fafajtákat ültetnek.”

Dr. Csáky András elmondta: „Korábban kellett volna erre gondolni, amikor jóváhagyták ezeket a terveket, hogy nem biztos, hogy ezen a nyomvonalon kellett volna hozni. De ha itt a 441-es út mellett akarjuk vezetni, márpedig korábban ez volt a szándék, akkor teljesen mindegy, hogy melyik oldalon megyünk, mindenhol fákat érint a beruházás” – fogalmazott a polgármester, aki a lakosság megértését kérte, hangsúlyozva, hogy ugyan fontosak a fák, de nagyon fontos a kerékpárút is.

Mint ismeretes, a napokban kezdődött el a Cegléd – Nagykőrös (Gaál-kastély) közötti kerékpárút építése, amely költsége hazai forrásból biztosított. Előzőleg a Nagykőrös határától a Gaál-kastélyig már elkészült egy rövid szakasz. Korábban, a Nagykőrös – Kecskemét (Katonatelep) közötti kerékpárút építésénél ugyancsak rengeteg fát vágtak ki a 441-es út mentén. Ezeket igaz, hogy pótolták, de nagyon kevés maradt életben belőlük. Arról, hogy Nagykőrös polgármestere, Czira Szabolcs bármilyen lépést tett volna a fakivágások megelőzése érdekében, nincs információnk.

könyvelő

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...