fbpx
22.1 C
Kecskemét
2021. augusztus 3., kedd
KecsUPLelátó20 év után ismét rangos fogathajtóversenyt rendeztek Bugacon

FRISS HÍREK

20 év után ismét rangos fogathajtóversenyt rendeztek Bugacon

Az előre jelzett kánikulára és a mély homokra való tekintettel több válogatott hajtó nem nevezett, aki viszont ott volt, az minden nehézség ellenére azt kapta, amit várt: jól szervezett versenyt és igazi fizikai erőpróbát.

Több mint húsz év után ismét rangos fogathajtóversenynek adott otthont Bugac, mely példás összefogás eredményeként jött létre.

„Köszönet illeti mindazokat, akik támogatták rendezvényünket. Legendákra emlékeztünk, ezt a versenyt Abonyi Imre kétszeres világ- és négyszeres Európa-bajnok nevével fémjeleztük” – fogalmazott Szabó László polgármester.

Indulóból mindenesetre többre számítottak a házigazdák, 13 kategóriában hét nemzet 57 fogata indult. Többen új lovakat próbáltak ki versenykörülmények között, volt, aki elégedett volt, mások jobbat vártak.

Örvendetes tényként összegezhetjük, hogy a Fiatal Fogatlovak Világbajnokságára készülők az ötéveseknél hat, míg a hatéveseknél négy lovat mutattak be. Ez az indulólétszám reméljük, a szilvásváradi versenyen még növekedni fog – összegezte a helyzetet Fülöpné Mátyus Zsuzsanna szövetségi kapitány, aki a korosztályos Eb elé is optimistán néz, bár a bőség zavaráról nem lehet beszélni, mondta. A póni vb-re, a korosztályos Eb-re, illetve a parafogathajtó vb-re egyaránt elmondható, hogy egy esetleges magyar éremszerzés bravúrnak számítana, de legyünk optimisták.

A kettesfogat-hajtóknál a 18 fős mezőnyből nyolc hajtó nevét lehet kiemelni, közülük is elsősorban a versenyt megnyerő Farkas Józsefét, az ezüstérmes dr. Tóth Andreáét, valamint a bronzérmes Farkas Lászlóét.

A díjhajtást Farkas József nyerte 48,44 hp-tal dr. Tóth Andrea (49,24) és Gergely János (52,17) előtt. A kemény maratonban a szlovák Miroslav Matuska nyert a román válogatott hajtó Kovács Imre, illetve ifj. Simon József előtt – utóbbi két szám után a harmadik helyen állt, de az akadályhajtásban nem tudta megőrizni dobogós helyezését a 18,20 hp a 16. helyre sorolta, végül összetettben a pontszerző hatodik helyen fejezte be a versenyt. Az akadályhajtást Farkas László nyerte 3 hp-tal, Józsa László Dávid 3,86 hp-tal lett a második, míg harmadik helyen Sánta István végzett 4,65 hp-tal.

A póni junior és gyermek, valamint a parafogathajtás kategóriák díjazottjai
A négyes fogatok 16 fős mezőnye világkupa-pontokért hajtott, és három, a nemzetközi mezőnyben is ismert versenyző volt a főszereplő: Dobrovitz József, a német Marieke Harm, valamint a svájci Jérôme Voutaz.

Dobrovitz József két számot is nyert, a díjhajtást és a maratont, akadályhajtásban harmadik lett 3,45 hp-tal, és megérdemelten nyert összetettben 4,06 hp-tal. Második lett Mareike Harm, aki mindhárom számban dobogós volt, harmadik pedig a svájci bajnok Jéroˆme Voutaz. Papp János második legeredményesebb magyar hajtóként negyedik helyen zárt, ötödik a cseh Jiri Nesvacil lett, a hatodik pedig Szakács Róbert.

magyarmezogazdasag.hu

Hirdetés

Felkapottak

Az Aldi és a Penny nyomába eredt a Lidl Kecskeméten

A multi a Szilvási és Társai Kft.-vel olvad össze, hozzá kerül a Szil-Coop Áruház üzemeltetési joga. Ezzel már két kecskeméti egysége...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Az Aldi és a Penny nyomába eredt a Lidl Kecskeméten

A multi a Szilvási és Társai Kft.-vel olvad össze, hozzá kerül a Szil-Coop Áruház üzemeltetési joga. Ezzel már két kecskeméti egysége...