fbpx
6.4 C
Kecskemét
2023. január 31., kedd

FRISS HÍREK

400 milliárdnyi munkát dobott szét a Rogán alá betagolt Digitális Kormányzati Ügynökség

Óriási keretszerződési tenderek győzteseit hirdette ki a napokban a Digitális Kormányzati Ügynökség Zrt. (DKÜ), amiről korábban annak kapcsán írtunk, hogy indulása után nem sokkal rögtön 945 milliárd forint értékben írt ki informatikai közbeszerzéseket. A napokban előbb a Delta Systems Kft., majd a 4iG vezette konzorcium jelentette be, hogy egyenként 200 milliárdos keretmegállapodást írt alá az ügynökséggel.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda (vagy is Rogán Antal) alá betagolt DKÜ végzi a kormány irányítása vagy felügyelete alá tartozó költségvetési szervek, és egyes önként csatlakozó intézmények (pl. az MNB) informatikai beszerzéseit. A cég azzal indokolta hivatalosan az öt évre érvényes keretszerződések megkötésének szándékát, hogy ez átláthatóbbá és rendszerezhetőbbé teszi az állami informatikai kiadásokat, „a tervezett és átgondoltabb beszerzésekkel javítja az állami vállalatok, a közigazgatás, vagy a közműszolgáltatások hatékonyságát”. Hasonló volt a kimondott cél a Nemzeti Kommunikációs Ügynökség esetében is, amivel az állami szektor kommunikációs költéseit központosították, ennek eredménye aztán az lett, hogy néhány kiválasztott cég, az utóbbi években elsősorban Balásy Gyula érdekeltségei végzik az összes munkát óriási értékben, jelentős profitot termelve.

A konkrét megállapodásokra visszatérve: a 4iG által vezetett konzorcium egy kétrészes közbeszerzési eljárásban lett nyertes ajánlattevő, az első rész homogén szerverek és tárolók, a második inhomogén szerverek és tárolók beszerzéséről szól – számolt be a Portfolio. A két tétel együttesen egy 204,74 milliárd forintos keretszerződést tesz ki. A keretmegállapodás nem biztosít automatikus megrendeléseket, az érintett szervezetek igényei alapján az egyes konkrét beszerzések újra versenyeztetésre kerülnek a keretmegállapodásban résztvevő konzorciumok között. A megállapodás időtartama a hatálybalépéstől számított legfeljebb 42 hónap.

Hasonló cikkünk:  Falusi CSOK és babaváró hitel - már csak néhány nap van a meghosszabbítására
Hasonló cikkünk:  A legnagyobb rezsitámogatást Debrecen kapja, de jut Bács-Kiskun vármegyébe is

A több mint 60 százalékban Jászai Gellért érdekeltségébe tartozó 4iG a kormányzat kedvenc IT-cégének számít, évek óta hasít az állami tendereken, idén már a DKÜ-szerződés előtt is több mint 7 milliárd forintnyi megrendelést kapott a Portfolio összesítése alapján. Jászai korábban fontos embere volt Mészáros Lőrincnek, ő vezényelte le a két tőzsdei befektetési cég, az Opus és a Konzum összeolvadását, majd a 4iG-n keresztül megkezdte a szétválást korábbi üzlettársától.

Egy nappal korábban a Delta Technologies számolt be a maga keretszerződéséről: a tőzsdei cég leányvállalata, a Delta Systems Kft. szintén 200 milliárd forint értékben állapodott meg a DKÜ-vel. Ez a tender is kétrészes volt, a Delta Systems Kft.-t az 1. rész esetében konzorciumvezetőként, a 2. részben az ajánlattevővel további közös ajánlattevőként indult a tenderen, amelynek keretösszege 120, valamint 80 milliárd forint.

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...