fbpx

FRISS HÍREK

A kormány kihátrál saját rendelete mögül, ami megtiltotta a névtelen adományozást 

- Advertisement -

Orbán Balázs államtitkár szerint 500 ezer forint lesz a határ, ameddig mégis lehet majd névtelenül adományozni, szúrta ki a hvg.hu.

Múlt szerdán jelent meg egy kormányrendelet, aminek értelmében öt nappal ezelőtt megszűnt a névtelen adományozás lehetősége. A rendelet szerint az egyesületeknek és alapítványoknak ezentúl fel kell tüntetniük, hogy kitől mennyi pénzt kaptak, ezeket az adatokat pedig elküldeni a kormánynak évente.

Az már Orbán Balázsnak, a Miniszterelnökség államtitkárának Facebook-oldaláról derült ki, hogy a kormány sem elégedett a saját, már érvényben lévő rendeletével, és annak foltozgatására készül. Orbán azt írta:

„Arról tudok tájékoztatni mindenkit, hogy a Kormány a rendelet módosításával egyértelművé fogja tenni, hogy az eddigiekhez képest ugyanolyan feltételek mellett lesz biztosított a jövőben is az 500 ezer forint alatti adományok felajánlása, miközben a nagyobb összeget adományozók esetében erősödik az átláthatóság követelménye.”

Az átláthatóságra hivatkozott az eggyel ezelőtti Orbán-kormány is, amikor 2017-ben előírták a civil szervezeteknek, hogy ha egy év alatt 7,2 millió forintnál többet kapnak külföldről, akkor a „külföldről támogatott szervezet” plecsnit kell viselniük a hivatalos iratokon is, és meg kell jelölni a külföldi támogatókat. Ezt a parlament azóta visszavonta az EU Bíróságának döntése miatt. Helyette idén az lépett életbe, hogy a legalább 20 millió forinttal gazdálkodó szervezeteket kétévente ellenőrzi az Állami Számvevőszék.

Hasonló cikkünk:  Újabb céggel bővült a Mészáros-birodalom, ezúttal a humán-egészségügyi ellátásba szálltak be

A „politikát befolyásoló civilekről” épített kormányzati narratíva őszinteségében ugyanakkor többen is kételkednek, amíg a (közpénzből) százmilliós támogatáshoz jutó CÖF támogatásáról a Szerencsejáték Zrt. azt mondja: a tartalma üzleti titok, vagy amíg a nonprofit Kft.-ként működő „kormánypárti civilek” (Megafon, Alapjogokért Központ) támogatói háttere (a benne felbukkanó közpénzek ellenére) homályos. Rájuk ez a törvény egyébként nem vonatkozik – a Facebookot telereklámozó „néhány konzervatív üzletember” inkognitója megmarad.

Kapcsolódó írásunk

Aki nincs velünk, ne is adományozzon – kb. erről szól a kormány rendelete

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kecskeméti civilek gondolnák újra a város közösségi közlekedését

A közösségi együttgondolkodásra épülő kezdeményezés egyik aktivistája először április elején posztolt az egyik legnagyobb kecskeméti Facebook-csoportba, most pedig lapunkat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...