fbpx
3.4 C
Kecskemét
2024. április 20., szombat

FRISS HÍREK

A kunok hazájában – Zöldi Imre: Jó szavakat kapni, engem kifizettek jó szóval

- Advertisement -

Zöldi Imrével, földimmel, már nagyon régóta szerettem volna beszélgetni, hisz sűrűn látom viseletben Szabadszállás utcáin. Ellátogattam otthonába a megbeszélt időben. Hamarjában elő is kerültek az ereklyék. Büszkén mutatja a CD-t, melynek címe: Kunok hazája. A filmet Karácsony Sándor rendezte. A filmbemutatón, Karcagon Zöldi Imre is részt vett. Sokáig tapsoltak – emlékszik vissza könnyes szemmel. Aztán megnyugtat: „Örömkönnyek!” – mondja, majd hozza a következő relikviákat. Bekeretezett fénykép az asztalon, a képen a rendező, Zöldi Imre és a rendező felesége.

A CD borítóján Zöldi Imre

Hogyan is kezdődött minden?

A 70-es években kezdte el gyűjteni a magyar paraszti élet tárgyait. Volt, hogy szemétbe dobva talált értékes dolgokat. Előhoz pillanatokat alatt rengeteg tárgyat, és már mondja is a történetüket. Minden tárgyhoz kötődik egy-egy emlék. Vállfára akasztva a hétköznapi mellény, félpityke gomb rajta.

A Kiskunságon többnyire „tornyos” gombokat készítettek

Majd mutatja a rajta lévő ünneplőt is, tornyos pitykegomb. Rengeteget ér. Közben elmondja könyv íródik a mellényekről is. Aztán elmeséli, hogy sokan kérdezik, mennyi pénzt is kap ezért, hogy viseletben jelenik meg a rendezvényeken. Akkor szokta mondani:

„Jó szavakat kapni, engem kifizettek jó szóval!”

Beljebb tessékel, s egy régi szekrényt nyit ki, abban lapul a suba. Erről jut eszébe, hogy ő azért is hordja a viseletét, mert: „Ha szekrényben van, nem látja senki, vinni kell, menni kell!”.

Hasonló cikkünk:  Már hat körzetben nincs felnőtt háziorvos Kecskeméten

A viselet, ha szekrényben van, nem látja senki, azt vinni kell, menni kell benne, mondja Zöldi Imre

Majd azt sorolja, hogy mennyi helyen járt már, mennyi helyre hívják, ahol örök barátságok köttetnek. Aztán felkerekedünk pár fotó erejéig, sajnos a Dörmögő házba nem jutunk be, de itt jó néhány képet készítünk.

Útközben meséli Imre bácsi, hogy neki Péntek gamósbotja van, ugyanis a környékbeli emberek gamósbotjait (pásztorbot) Péntek János készítette anno Kiskőrösön.

A beszélgetésünk alatt azt is megtudom, hogy a kiskunságiak botjának feje nem rézből készült, és ők úgy támaszkodnak rajta, hogy a feje lent van. „Miért csúfolnám meg a régiek szokását?” – teszi fel a kérdést, és már támaszkodik is tovább a botján. A mellényzsebéből egy Doxa óra kandikál ki. Ahol megjelenik, kattognak a fényképezőgépek.

Máig értékes Doxa óra

Valljuk meg, valóban nagyon szép ez a viselet. Fontosnak tartottam felkeresni Zöldi Imrét, mert lassan tényleg kuriózum lesz a magyar népviselet. Pedig igazán szép, mint ahogy szép a magyar néptánc, népdalaink is szépek, és anyanyelvünk is csodálatos. Mivel veszendőben vannak múltbéli dolgaink, így mindenki fontos szerepet tölt be, aki őrzi hagyományainkat. A szabadszállási embereké Zöldi Imre. Örömmel tölt el, hogy közreadhattam gondolatait, szavait. Legyen ez is örökségünk része!

Vidéki Eszter tudósítása Szabadszállásról

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Izsáki út: június 18-án műszaki, július 18-án forgalmi átadás

Ha minden a tervek szerint alakul, a nyári hónapokban végre teljesen birtokba veheti városunk a Könyves Kálmán körút és...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...