fbpx

FRISS HÍREK

Az NVB nem engedi a Fudan-népszavazást

- Advertisement -

Karácsony Gergely a Nemzeti Választási Bizottság tagjainak tájékoztatására hivatkozva pénteken délelőtt azt mondta sajtótájékoztatón, hogy egyelőre visszadobták az általa kezdeményezett népszavazási kérdéseket. Az indoklás szerint azért nem volt elég egy hét a döntésre, mert magánszemély nyújtotta be a népszavazást, és nem a kormány – jelentette ki Karácsony.

Az öt kérdés a következő:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy koncessziós szerződés keretében gazdasági társaságnak ne legyen átengedhető magyarországi gyorsforgalmi út üzemeltetése?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy minden hatvan év fölötti, magyarországi lakóhellyel rendelkező személy ingyenesen legyen jogosult SARS-CoV-2 neutralizáló antitest kimutatására alkalmas tesztre?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?
Hasonló cikkünk:  A magyarok költik a legkevesebbet az EU-ban

Karácsony elmondta, hogy bár nem ért véget az ülés, borítékolható, hogy a kormány által beadott kérdéseket viszont tovább fogja engedni az NVB.

Ezzel együtt ugyanakkor  a főpolgármester honlapján is lehet csatlakozni a kezdeményezéshez. Ahhoz azonban, hogy ki is lehessen majd írni az országos népszavazást, csak a kérdések elfogadása, illetve 200 ezer érvényes aláírás megszerzése után lesz lehetőség.

A NVB döntése, miszerint parkolópályára teszi Karácsony kezdeményezését, várható volt, miután a Népszavának már nyilatkoztak erről. Akkor azt mondták, hogy a kormány kérdései azért kerültek előnybe, mert Karácsony Gergely magánemberként adta be kérdéseit, és ilyenkor a benyújtást követően „öt napon belül formai vizsgálatnak vetik alá a beadványt. Ennek keretében ellenőrzik a kezdeményező személyes adatait, megvizsgálják azt is, valós személyek írták-e alá támogatóként a benyújtott dokumentumot. Azt is megnézik, hogy nincsenek-e már beadva azonos tartalmú kérdések, s hogy azok megfogalmazása nem ütközik-e alkotmányos alapelvekkel.”

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...