fbpx
7.8 C
Kecskemét
2024. március 1., péntek

FRISS HÍREK

Életbe lépett a hőségriadó, legyünk nagyon elővigyázatosak

- Advertisement -

A hőség miatt Budapestre, valamint Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna és Veszprém megyére adtak ki másodfokú figyelmeztetést.

Az előrejelzés szerint szerdán hajnalban 14-21 fok várható, délután 32-38 fokig emelkedhet a hőmérséklet.

Szerdán már az egész országban extrém lehet az UV-B sugárzás, ilyenkor normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.

Életbe lépett a hőségriadó; az országos tisztifőorvos szerda 0 órától péntek éjfélig rendelte el a hőség miatti legmagasabb intézkedést. Ez akkor történik meg, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot. Szerdától péntekig 37-39 fokig ugorhat fel a hőmérő higanyszála.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleményében felhívták a figyelmet arra, hogy a nagy melegben mindenki fogyasszon több folyadékot, lehetőség szerint vizet, kerülje a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők, valamint a zsíros ételek fogyasztását. Azt kérték, 11 és 15 óra között lehetőleg senki ne tartózkodjon a tűző napon.

Hasonló cikkünk:  RTL: A vidéki mentősök átvezénylésén túl a munkakörülményeik sem ideálisak

A hőség megterheli az egészséges szervezetet is, különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők – emelték ki. Figyelmeztettek arra is,

tűző napon parkoló autóban még néhány percre se hagyja ott senki a gyermekeket, a házi kedvenceket.

Ha bárki ilyet lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot. Kiemelték, hogy ilyenkor ajánlatos több órán át légkondicionált, hűtött helyiségben tartózkodni. A légkondicionálóval felszerelt helyiségek listája megtalálható a katasztrófavédelem oldalán.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Sztrájkbizottság alakult a kecskeméti Mercedes-gyárban

A lassan fél éve folyó bértárgyalások során nem közeledtek eléggé az álláspontok - közölte a Vasas Szakszervezeti Szövetség. Ezért...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...