fbpx
4.9 C
Kecskemét
2024. április 25., csütörtök

FRISS HÍREK

Rossz gyártási helyzettel számol a Mercedes anyacége

- Advertisement -

A félvezetőchipek globális hiánya 2021 második felében is kihatással lesz az autóeladásokra, valamint a gyártási gondok 2022-re is áthúzódhatnak – közölte szerdán a Daimler AG, de a Mercedes-Benz anyacége változatlanul hagyta az idei évre vonatkozó profitráta-előrejelzését.

Más autógyártókkal együtt idén a Daimler is csökkentette a termelését a koronavírus-járvány idején fellépő chiphiány miatt. A helyzet arra késztette a német vállalatot, hogy a magasabb árrésű modellekre összpontosítson. Szerdán Harald Wilhelm pénzügyi vezérigazgató elmondta a befektetőknek, hogy bár a chiphiány 2022-ben is fennmarad, de kevésbé lesz súlyos, mint az idén. A cég a kecskeméti gyárában is korlátozásokat vezetett be a gyártásra.

A prémiumautó-gyártó, amely 2021 második felében az acél, a réz és az alumínium magas árai miatt is kihívásokkal néz szembe, azt mondta, hogy jelenleg kevés rálátása van arra, hogyan alakul a chipellátás.

„Az ellátás javítása az egyik legfontosabb prioritás számunkra” – mondta Ola Källenius vezérigazgató az elemzőkkel és befektetőkkel tartott konferenciahíváson, bár szerinte a chiphiány „megoldható probléma”.

A hiány amiatt alakult ki, hogy a világgazdaságnak a koronavírusválságból való kilábalása során megugrott a kereslet az autók iránt, ami a készletek csökkenésével felhajtotta az új és használt járművek árát. Néhány autógyártó úgy alkalmazkodott a chiphiányhoz, hogy bizonyos funkciókat elhagyott modelljeiből. A General Motors márciusban közölte, hogy egyes pickupok nem rendelkeznek üzemanyag-szabályozó modullal, ami rontja az üzemanyag-fogyasztási teljesítményüket. Mások, köztük a Daimler, olyan járműveket gyártottak, amelyek még mindig várnak a chipekre, hogy elkészülhessenek.

Hasonló cikkünk:  Orbán szerint a brüsszeli bürokraták a történelem szemétdombjára valók

„Van néhány befejezetlen autónk, de nem engedtük, hogy ez felfújódjon” – mondta Källenius.

A Mercedes-Benz autóeladásai a második negyedévben 27 százalékkal ugrottak meg, 54 százalékkal Európában, a Daimler második legnagyobb piacán Kína után. A 2020 végi és az első negyedévi szárnyalást követően a Mercedes-Benz kínai eladásai a második negyedévben mindössze 5,8 százalékkal nőttek.

A Daimler azt mondta, hogy a tehergépkocsi- és buszüzletágának 2021-es korrigált haszonkulcsa 6 és 7 százalék között lesz, ami elmarad a korábbi előrejelzésektől, amely 6 és 8 százalék közötti tartományt valószínűsített. A vállalat megerősítette, hogy a második negyedéves korrigált, kamat- és adófizetés előtti konszerneredmény (EBIT) 5,42 milliárd euró (6,38 milliárd dollár) lett, a személygépkocsi- és tehergépkocsi üzletágak pedig felülmúlták az elemzői célokat.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...