fbpx

FRISS HÍREK

Újra nagyon meleg napok elé nézünk

- Advertisement -

Pénteken megérkezett az ígért hidegfront, mindannyian fellélegezhettünk, több helyen pedig záporokból, zivatarokból némi csapadék is javított valamit az extrém hőség nyomán kialakult helyzeten. A lényegen nem változtat, de valójában egy hideg légörvény okozta mindezt, ami vasárnapra már odébb is állt.

Visszatér a durva hőség

Mára pedig csupán azért elviselhető még az idő, mert vasárnap egy úgynevezett sekély ciklon nyújtózkodott fölénk az Alpok irányából elszórt kisebb esőkkel és több-kevesebb felhővel. A rossz hír, hogy itt a vége, hétfőtől ismét erős felmelegedés veszi kezdetét:

Egy anticiklon hatására visszaáll az észak-déli irányú meridionális áramlás, ami brutálisan meleg és száraz, afrikai eredetű légtömegeket sodor fölénk

– tudta meg Molnár László meteorológustól, a Kiderül.hu munkatársától a 24.hu.

A hőmérséklet úgy emelkedik, mintha fűtenének, a hétfői, legfeljebb 29 fokról szerdára már 33-38 fokig jutunk, de az ország nagy részén már keddre is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a várható hőség miatt.

A levegő éjszaka sem hűl le jelentősen, a napi középhőmérséklet eléri vagy meghaladja a 25 Celsius-fokot. Szerdán és csütörtökön már a 27 fokos vagy magasabb középhőmérsékletet jelző narancs figyelmeztetés előretörését láthatjuk az előrejelző térképeken, de addigra meglehet, vörösbe borul már az ország. A „vörös kód” esetünkben 29 fokot meghaladó napi középhőmérsékletet jelent.

Hasonló cikkünk:  Társadalmi egyeztetéssel kezdik a KRESZ megújítását

Gyenge enyhülés

Az időjárási előrejelzések ma még reményre adnak okot, mivel pénteken újabb lehűléssel, csapadékkal járó hidegfront érkezését jósolják, ám a szakember szerint ez egyre inkább elillanni látszik. Pontosabban a hidegfront egyre gyengébbnek tűnik, a friss modellek már kevesebb esőt és kisebb mértékű enyhülést mutatnak.

A hőmérséklet a 33-38 fokról várhatóan csak 28-33 fok közé csökken, pénteken és szombaton heves záporokra, zivatarokra számíthatunk. A hidegfront dandárja tőlünk északra halad el, Csehország és Lengyelország ismét komoly szupercellák kialakulására számíthat.

Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint vasárnap és jövő hétfőn eső már sehol nem valószínű, a hőmérséklet gyorsan visszakúszik a legforróbb régiókba, de talán már nem sokáig. Egyelőre úgy tűnik, hogy kedd-szerda, azaz július 13-14. táján az eddigieknél markánsabb hidegfront éri el térségünket, de ennek részleteiről ma még korai lenne beszélni.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...