fbpx
-4.9 C
Kecskemét
2023. február 9., csütörtök

FRISS HÍREK

4,4 milliós nyugdíj vár Áderre, még a korhatár elérése előtt

Mindent egybevéve nagyjából 4,4 millió forintos nyugdíjat kaphat Áder János köztársasági elnök, miután véget ér a második mandátuma – írja a Blikk. Egy 2019-es törvényben duplájára emelték a mindenkori államfő juttatásait: a korábbi havi bruttó 1,5 millió forint körüli összegről a házelnököt megillető tiszteletdíj összegének 1,1-szeresére. Ez idén hozzávetőlegesen bruttó 3,6 millió forint havonta, ami jövőre tovább emelkedhet, mivel Ádernek szintén nyugdíj jár azért, mert 2009 és 2012 között a Fidesz európai parlamenti képviselője volt.

Az EP-képviselőség után a 8900 eurós (3,2 millió forintos) fizetésének 14 százaléka, körülbelül 430 ezer forint jár majd neki havonta. Az EP szabályai szerint 63 éves kortól jár a nyugdíj a korábbi képviselőknek. Áder jövőre lesz 63 éves, tehát akkor már kapni fogja ezt az összeget.

Hasonló cikkünk:  Tóth Szilárd: 35 milliót különítsenek el 2023-ban a Gázló utcai posta újranyitására

Áder második mandátuma 2022 májusában jár le, várhatóan Trócsányi László jelenlegi fideszes EP-képviselőt, korábbi igazságügyi minisztert jelölhetik a kormánypártok utódául. Korábban Kövér László házelnök neve is felmerült lehetséges jelöltként.

Hasonló cikkünk:  A kecskeméti légibázison tesztelik az űrhajós jelölteket

Áder Jánost Schmitt Pál lemondása után 2012-ben választotta a parlament köztársasági elnökké. Majd 2017-ben ismét őt szavazta meg a Fidesz–KDNP-többség. A második államfői mandátuma egész pontosan 2022. május 10-én jár le, és az alaptörvény értelmében másodszor nem választható újra. Vagyis biztosan új jelöltet állít a Fidesz jövő tavasszal.

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...