fbpx
16.9 C
Kecskemét
2024. március 29., péntek

FRISS HÍREK

A héten láthatjuk az év legszebb meteorhullását

- Advertisement -

A héten éri el maximumát az egyik legismertebb és leglátványosabb meteorhullás – írja a The Guardian. A Perseidák minden évben nagyjából július 14. és augusztus 24. között aktívak, a csúcsuk pedig augusztus közepére esik.

A maximum ezúttal augusztus 11. és 13. között lesz, a legtöbb meteorra 12-én, éjfél és hajnali 5 óra között számíthatunk.

Ekkor óránként 60, kivételes esetekben akár 100 fényjelenség is feltűnhet.

Meteorhullások akkor láthatóak, amikor a Föld áthalad egy üstökös vagy aszteroida törmeléksávján. A légkörbe belépő apró darabkák megsemmisülnek, és fényeket hoznak létre. A mostani meteorrajt a 109P/Swift-Tuttle üstökös alakítja ki, az objektumot 1862-ben fedezték fel.

A Perseidák érkezését sokan az év leglátványosabb meteorhullásának tartják. Bár a hidegebb hónapokban is láthatóak hasonlóan szép meteorrajok, tény, hogy a nyári időszakban sokkal kellemesebb a fények figyelése.

Hasonló cikkünk:  Kérdés melyik pártcsaládba tudna a Fidesz beülni Brüsszelben

A Perseidák látszólag a Perseus csillagkép felől érkeznek, de az égbolton bárhol feltűnhetnek. A megfigyeléshez érdemes a fényszennyezéstől elvonulni, szerencsére most a holdfény sem fogja zavarni az észlelést. A szemnek nagyjából 20 percre van szüksége ahhoz, hogy alkalmazkodjon a sötéthez, fontos azonban, hogy a megfigyelés alatt még a telefonunkra se nézzünk rá, a fény ugyanis elvakíthatja az embert.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bemutatták a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltjét és az egyéni indulókat

Hivatalosan is bemutatta – egy választókerület kivételével, ahol még tárgyalások folynak – a Szövetség a Hírös Városért Egyesület a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...