fbpx
35.3 C
Kecskemét
2022. június 30., csütörtök

FRISS HÍREK

Átengedte Karácsony Fudan-népszavazási kezdeményezését a választási bizottság

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?”

Ez az a kérdés, amelyet Karácsony Gergely beadványára ellenszavazat nélkül elfogadott a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). Erről tehát dönthetnek majd a választók egy népszavazáson, ha sikerül összegyűjteni a szükséges 200 ezer aláírást.

Kínaiak a spájzban?

Nagy politikai vihart kavart Magyarországon az Orbán-kormány bejelentése, miszerint Budapesten nyit campust a kínai Fudan Egyetem. Az egyetem – amely okiratában deklarálta a kínai kommunista párt szolgálatát – a tervezett Diákváros területén kapna helyet. Nem csak ez okozott felháborodást, hanem a beruházás több mint 500 milliárd forintos költsége is, amihez kínai hitelt venne fel a magyar állam. Időközben a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány létrehozásáról is döntött már a Fidesz, amelynek elnökévé Palkovics László kormánybiztost, minisztert nevezték ki.

3 hónap helyett 9 hónap lehetne az álláskeresési járadék

Az NVB átengedett egy másik kérdést is Karácsony Gergely magánszemélyként benyújtott öt javaslata közül. Ez az:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?”

Karácsony azért nyújtotta be ezt a kérdést, mert az álláskeresési járadék (korábbi nevén munkanélküli segély) folyósításának hosszát emelné a jelenlegi 3 hónapról akár 9 hónapra.

További három kérdést elkaszált az NVB

Az egyik a hazai autópályák a kormány által tervezett koncesszióba adásáról szólt. Itt arról van szó, hogy 35 évre magánkézbe adná az Orbány-kormány a magyarországi gyorsforgalmi úthálózat üzemeltetését.

Hasonló cikkünk:  Az ellenzék megelőzné, hogy népszavazást kelljen tartani a Fudanról és az álláskeresési járadékról

Az Európai Ügyészségről is szólt volna egy kérdés, miszerint Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez?

Hasonló cikkünk:  Nem jön Trump az Isten, haza, család konferenciára

És Karácsony az időseknek biztosított ingyenes koronavírus-tesztekről is szavaztatott volna, hogy minden hatvan év fölötti, magyarországi lakóhellyel rendelkező személy ingyenesen legyen jogosult antitest kimutatására alkalmas tesztre.

Az NVB indoklása szerint ez utóbbi két olyan kormányrendeletet is érint, amelyben az Országgyűlésnek nincs hatásköre, a döntést ezekben a témakörben már korábban a kormányra ruházta.

2022-ben jöhetnek a népszavazások

Karácsony július 21-én jelentette be, hogy népszavazást kezdeményez magánszemélyként öt kérdésben. Aznap derült ki, hogy újra lehet országos népszavazást kezdeményezni, hiszen a veszélyhelyzet alatt addig nem lehetett. A kormány rögtön be is adta a kezdeményezését a „gyermekvédelmi” kérdésekben. Ez már zöld utat kapott a Választási Bizottságtól a július 30-i ülésen. Ezt a Kétfarkú Kutyapárt a Kúrián fúrná meg (majd utóbb a Momentum és a TASZ), ám ha minden fellebviteli fordulón átmegy, erre a népszavazásra januárban, vagy legkésőbb februárban sor kerülhet. Karácsony kezdeményezésének tárgyalására – bár ugyanaznap adta le a az Országos Választási Irodába az öt kérdést – most jutott csak idő. Karácsony népszavazási kezdeményezése – ha minden határidőt maximálisan kihasználnak –, a 41 napos tilalom miatt átcsúszhat a jövő tavaszi parlamenti választás utáni időszakra.

 

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...