fbpx

FRISS HÍREK

Direkt36: Oltással akarta elkerülni Orbán a kórházi drámákat. Végül csak eltitkolni tudta azokat

- Advertisement -

A kormány el akarta titkolni, mi folyik a kórházakban a koronavírus járványhullámai alatt – írja a Direkt36, miután több mint egy tucat forrással – kórházi dolgozókkal, kormányzati szereplőkkel és velük kapcsolatban álló ellenzéki politikusokkal – beszélt azért, hogy feltárja az intézkedések hátterét.

Áprilisban, a koronavírus-járvány legpusztítóbb hónapjában szokatlan dolog történt egy székesfehérvári művelődési házban: Bucsi László, a helyi kórház főigazgatója mikrofonnal a kezében a kamerák elé állt, és meglepő őszinteséggel kezdett beszélni a járvány súlyosságáról:

„Nálunk az intenzív osztályon, aki gépre kerül, 84 százaléka nem jön le a gépről. Meghal, 100-ból 84 ember meghal!” – mondta Bucsi, majd hozzátette:

„Olyan Magyarország történetében nem volt még, hogy a krematóriumokat arra kérték, hogy három műszakban dolgozzanak. Tragikus a helyzet, és nem jut el az emberekhez.”

A harmadik hullám csúcsán már a kormányoldalon belül is felvetődött, segítene meggyőzni az embereket a járványelleni intézkedések fontosságáról, ha láthatnák, mi történik a kórházakban. Végül mégis a kórházak nyilvánosságtól való elzárása mellett döntöttek.

Ennek több oka is volt a Direkt36 egy fideszes forrása szerint. Egyrészt a politikai kockázatok miatt el akarták elkerülni, hogy az egészségügy állapotáról és leterheltségéről legyen szó az esti híradókban. Úgy vélték, a valós helyzet bemutatása az emberek „túlijesztése” lenne. De a kormány attól is tartott, hogy ha valahol nagyobb baj lenne, abból hír lenne, utólag pedig hiába szeretnék, már nehezebb lenne megvonniuk az újságírók hozzáférését a kórházakhoz. Különvéleménynek nem volt helye: a lapnak az iskolák bezárásának elhúzódásával összefüggésben mondta egy kormányzati forrás: a védekezést Orbán Viktor vezette, felségsértés lett volna, ha valaki önálló alternatívával állt volna elő.

Hasonló cikkünk:  Bloomberg: annyira elmérgesedett Matolcsy és Orbán között a viszony, hogy szóba se állnak egymással

A kormány hivatalosan tagadta, hogy komoly gondok lennének a kórházakban

A kórházak valóságáról több orvos is beszélt a Direkt36-nak. Mint elmondták,

budapesti és vidéki kórházakban is előfordult, hogy rangsorolni kellett a betegek között.

Egy vidéki kórház vezető beosztású orvosa szerint a harmadik hullám csúcsán a náluk ápolt súlyos covidos betegek száma több mint háromszorosa volt a második hullám idején tapasztaltnak, a teljes ellátás ennek rendelődött alá. Az orvos szerint hiába volt meghatározott számú ágyuk a covidos intenzív osztályon, ezeknek emberhiány miatt csak a felén tudtak lélegeztetőgépet működtetni. „A járvány csúcsán voltak olyan napok, amikor a 60 év felettieknek nem nagyon volt esélyük lélegeztetőgépre kerülni” – nyilatkozott a lapnak az orvos.

Orbán Viktor látogatása az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben, ahol jól látszik a falról lehullott csempe, 2020. április

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter március közepén hazugságnak nevezte a Magyar Orvosi Kamara titkárának, Svéd Tamásnak az állításait, aki a 444-nek arról beszélt, hogy a szakszemélyzet hiánya miatt az egészségügy a kapacitásai vége felé jár. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma március végén szintén lehazugozta az ózdi kórház főigazgatóját, aki a helyi televíziónak nyilatkozva azt mondta: „azokat a felvételeket képzeljék el az ózdi kórházban, mint amilyenek tavaly Olaszországban készültek” a folyosókon fekvő fertőzöttekről.

Bucsi Lászlót, a székesfehérvári kórház főigazgatóját Pintér Sándor rendelte be magához, miután nyilatkozott arról, hogy náluk 100 lélegeztetett koronavírusosból 84 meghalt. Ezen kívül más szám lényegében nem hangzott el az egészségügyben tapasztaltakról a járvány kezdete óta.

A Direkt36 cikke teljes egészében itt olvasható el.

 

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...