fbpx
15.7 C
Kecskemét
2021. október 19., kedd

FRISS HÍREK

GVH-elnök: megjelentek a napi árak, sőt már félnapi árak is vannak az építőiparban

A GVH-hoz beérkezett panaszok azt sejtetik, hogy komoly zavarok vannak az építőanyag-piacon, és nem csak a kartellezés jelent veszélyt – mondta a Növekedés.hu-nak Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke, aki kérdésre azt is elárulta, mitől vadnyugati a helyzet a piacon.

A GVH-elnöke arról beszélt, hogy:

a vásárlók borzasztóan nagy kiszolgáltatottságra panaszkodnak. Elmennek építőipari anyagokat vásárolni, és nem kapnak árlistát, az építőanyag árak nem transzparensek. Már ott tartunk, hogy megjelentek a napi árak, sőt már félnapi árak is vannak. Árajánlatot kér a vevő, de mire befut a megrendelés és kiszállítják, eltelik pár munkanap, közben változik az ár.  

Az eladó majdhogy nem zsaroló pozícióban van, közli az új árat, a vevőnek pedig pillanatok alatt el kell döntenie, megveszi-e az árut magasabb áron, vagy elszállítják máshova. Ha sérült alapanyagot visznek ki neki, nem tudja kicserélni, a panaszkezelés nem jól működik.  

A grafika az alapanyagok drágulásait és azok okait mutatja /Grafika: Séra Tamás/blikk.hu

Olyan is előfordul, hogy az eladó közli, inkább a készpénzt preferálja, mindezt úgy, hogy az összes kereskedő online pénztárgépe be van kötve a NAV-hoz, és a kormány évek óta dolgozik a gazdaság kifehérítésén, akkor miért is erőltetik a készpénzes fizetést?

Erre mondtam, hogy szinte vadnyugati állapotok uralkodtak el. Egy normálisan működő piacgazdaságban a kereskedőknek kellene versenyezniük a vevőkért és nem fordítva.  

Magyarországon és Romániában emelkedtek leginkább az építőanyag árak, de nem mindenről a pandémiás helyzet tehet

Tény, hogy a pandémiás helyzet megtépázta az értékláncokat, vannak olyan termékek, amelyek árait globális jelenségek hatása növeli. 

Ugyanakkor, ha megnézzük az Európai Unió tagállamait, az Eurostat adatai közül kiválasztjuk az építőanyag árakat és öt évre visszamenőleg összevetjük, az jön ki, hogy az országok többségében tíz-tizenöt százalékos volt az átlagos növekedés. Kivéve Magyarországot és Romániát, ahol harminc százalékos. 

– mondta Rigó Csaba Balázs.

Hasonló cikkünk:  Egyelőre nem tankolunk kevesebbet, pedig brutális az ár
Hasonló cikkünk:  Történelmi magasságokban a benzinár

Mi állhat a háttérben? 

Hogy kiderítsük a hátterét, a hatóság szakembereiből nemrég létrehoztunk egy munkacsoportot a piacról érkező, kartellgyanús tevékenységekkel kapcsolatos panaszok és jelzések elemzésére – nyilatkozta a GVH-elnöke, aki azt is elmondta, hogy:

  • A nagy cégek a gazdasági erőfölényükkel is visszaélhetnek.
  • Vannak olyan alapanyagok, amelyeket több magyar vállalkozás is gyárt. De valóban vannak olyan termékek is, amelyekre igaz, hogy egy tulajdonoshoz vagy bánya-üzemeltetőhöz kötődik az éves kitermelt mennyiség 80-85 százaléka.
  • A magyarországi torz piac visszavezethető a privatizációra.

A teljes interjú a novekedes.hu oldalán érhető el.

 

Hirdetés

Felkapottak

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...