fbpx

FRISS HÍREK

Újrahasznosítva új napelemeket hozhatnak létre, ami kulcsfontosságú áttörést jelent

- Advertisement -

A kutatók egy olyan környezetkímélő technikát fejlesztettek ki, amellyel a kiselejtezett nappaneleket újrahasznosítva nagy teljesítményű új napelemeket hozhatnak létre. Ez a technika néhány évtized múlva kulcsfontosságú lesz, amikor a jelenleg használt napelemeket körülbelül 20 éves élettartamuk után kidobják.

Az elmúlt években azt megoldották már, hogy minél hatékonyabbak legyenek a panelek, illetve, hogy könnyebb legyen őket gyártani, de mindmáig az újrahasznosításukra nem volt üzembiztos módszer – számol be az eredményekről a dél-koreai Aju Business Daily portál, amit a greenfo.hu szemléz.

A Korea Institute of Energy Research (KIER) augusztus 19-én közleményben tudatta, hogy egy kutatócsoport kifejlesztett egy technológiát, amely lehetővé teszi a napelemek környezetbarát újrahasznosítását. Az intézet szerint az új technika képes mind a sérülésmentes, mind a sérült panelek újrahasznosítására, és akár 100 százalékos visszanyerési arányt is elérhet az üvegkomponensekből. A többi anyag mintegy 80 százaléka visszanyerhető és újrahasznosítható nagy teljesítményű napelemekké.

Hasonló cikkünk:  Vetőmagokat csereberéltek és kertészeti praktikákat tanultak Kecskeméten

“Egy tonna kiselejtezett napelem újrahasznosítása 1,2 tonna üvegházhatású gáz kibocsátásának csökkentésével jár, így ez a technológia abszolút kulcs a netzéró kibocsátási szint eléréséhez”

– mondja a KIER vezetőkutatója, Li Dzsinszök. A KIER a mükődési elvet a kereskedelmi forgalomba hozatal céljából átadta a HST-nek, egy koreai napenergia-termelő berendezéseket gyártó vállalatnak.

Az újrahasznosítással már Kínában és Ausztráliában is kísérleteznek.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...