fbpx
5.7 C
Kecskemét
2022. december 7., szerda

FRISS HÍREK

2050-ig titkosították, mi hangzott el Pegasus-ügyben a nemzetbiztonsági bizottság ülésén

Határozatképes volt az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülése, amit a jobbikos Stummer János hívott össze, hogy kérdezzék a kormányt a Pegasus-ügyről. A meghívottak közül Pintér Sándor belügyminiszter és Völner Pál államtitkár jelent meg, Varga Judit és Benkő Tibor miniszterek nem.

A bizottság ellenzéki tagjai nem mondhatták el, mi hangzott el az ülésen, mert a kormány 2050-ig titkosította az elhangzottakat.

Stummer ehelyett elsorolta, mi nem hangzott el:

  • nem derült ki, vásárolt-e az állam Pegasus-szoftvert,
  • sem Pintér, sem Völner nem cáfolta egyértelműen, hogy megfigyeltek-e politikusokat, újságírókat.

Az ellenzéki képviselők ténymegállapító vizsgálatot kezdeményeztek, amit viszont nem szavaztak meg a fideszesek. Stummer szerint ez azért lett volna fontos, mert betekinthettek volna a nemzetbiztonsági szolgálatoknál levő iratokba, meghallgathatták volna a szolgálatok munkatársait is. Az albizottságban két ellenzéki és két kormánypárti képviselő ült volna.

Pintér viszont „nyitottságot mutatott” arra, hogy a következő hetekben kihelyezett ülést tartsanak a szolgálatnál, és tájékozódjanak a titkos információgyűjtés jelenleg alkalmazott gyakorlatairól.

Hasonló cikkünk:  Gyógyítható a gerincferdülés?

Júliusban is akart ülésezni a nemzetbiztonsági bizottság, amit a fideszes tagok bojkottáltak, így az határozatképtelen volt.

Júliusban kiderült, hogy Magyarországon is használták a Pegasus-szoftvert újságírók, közéleti szereplők megfigyelésére. Bizonyítottan megfigyelték például a Direkt36 két munkatársát és Páva Zoltánt, az ellenzéki ezalenyeg.hu üzemeltetőjét. Még több, a kormánnyal szemben kritikus név szerepelt a listán, akiket potenciálisan megfigyelhettek. Ilyen volt például Chikán Attila közgazdász vagy Simicska Lajos fia. Több jel utal arra, hogy a szoftvert állami szolgálatok vethették be, de a rendelkezésre álló adatokból ezt nem lehet egyértelműen megmondani. Az izraeli gyártócég, az NSO alapvetően azt kommunikálja, hogy csakis állami szervekkel üzletel.

Szijjártó Péter korábban azt mondta, hogy “a vélelmezett adatgyűjtésről” semmilyen tudomással nem rendelkezik, Varga Judit a jogállamiságra hivatkozott, és Pintér Sándorra mutogatott mint illetékesre, aki egyszer azt nyilatkozta, hogy nem állítja, hogy a magyar állam hatóságai nem használták az izraeli kémszoftvert.

Hasonló cikkünk:  Honvédelmi miniszter: a magyar kormány a béke pártján áll

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...