fbpx
13.6 C
Kecskemét
2024. április 19., péntek

FRISS HÍREK

Az elmúlt 5 évben fejenként 3-5 millió forint közötti összeget buktak a pedagógusok

- Advertisement -

Drasztikusan csökken a tanárok keresetének vásárlóereje, miután az elmúlt hét évben az Orbán-kormány befagyasztotta a pedagógusbéreket (a 2014-es minimálbérhez kötötte), ezért egyre nagyobb az országban a pedagógushiány – írja a portfolio.hu. Hiába a gazdasági növekedés, a kormány a béreken és a magyar oktatáson spóról. Most hivatalosan azért nem kapnak béremelést a pedagógusok, mert a koronavírus-válság miatt a gazdasági helyzet ezt nem teszi lehetővé.

A pedagógusok havonta ma már százezreket veszítenek, az elmúlt öt évben pedig fejenként összesen 3-5 millió forint közötti összeget buktak, mert a bérük a 2014-es minimálbérhez van igazítva.

2014-ben 101.500 forint volt a minimálbér, és most, hét és fél évvel később is ez alapján számolják a tanárok, tanítók, óvodapedagógusok fizetését. Pedig az elmúlt hat évben a minimálbért fokozatosan emelték, ma már 167 400 forint, írja a hvg.hu.

PSZ: 12 ezer főállású pedagógus hiányzik a közoktatásból

Ha a béreket nem rendezik, akkor egyre több pedagóguscsalád élhet nélkülözésben a következő időszakban, a fiatalok számára pedig nem jelent perspektívát a főiskola után a szakmunkás minimálbér összegéért tanítani, így a már most is érdemi pedagógushiány a következő években még súlyosabbá válik majd.

A Pedagógus Szakszervezet nemrég közölt felmérése szerint:

Többek között a siralmas fizetések miatt jelenleg 12 ezer főállású pedagógus hiányzik a közoktatásból, de a nyugdíjazások és a pályaelhagyás miatt a mostani 146 ezres létszám a következő öt évben körülbelül 22 ezer fővel fog csökkeni.

Hasonló cikkünk:  Már Nagy István agrárminiszter is Csádra fordította tekintetét

A minisztérium a tanárhiányról szóló híreket évről évre pánikkeltésnek titulálja, a Klebelsberg Központ elnöke pedig a természettudományos tárgyakat oktatók hiányát egyenesen elutasította azzal, hogy nem is kell minden iskolába kémiatanár.

Nagyon elhivatottnak kell lenni, hogy valaki pedagógusnak álljon

Ma már leginkább csak azok a fiatalok választják ezt a szakmák, véli a Portfolio, akik vagy nagyon elhivatottak vagy szerényebb képességekkel rendelkeznek, mint amit a társadalom elvárna a pedagógusoktól.

Egy főiskolát végzett, néhány éve a pályán lévő pedagógus bruttó fizetése ugyanis több mint 100 ezer forinttal alacsonyabb, mint a 20 és 30 év közöttiek bruttó átlagkeresete.

Ebben a korosztályban tavaly megközelítette a 350 ezer forintot a bruttó átlagkereset, miközben a kezdő, illetve egy-két év tapasztalattal rendelkező pedagógusok a szakmunkás minimálbért és némi szakmai bérpótlékot vihettek haza. A 100 ezer forintos különbség még inkább megdöbbentő, ha belegondolunk, hogy a nemzetgazdasági átlagot a minimálbéresek és az alacsonyabb végzettségűek lefelé húzzák, miközben a pedagógusok felsőfokú végzettséggel rendelkeznek.

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...