fbpx
2 C
Kecskemét
2024. április 20., szombat

FRISS HÍREK

Devizakölcsönt tervez felvenni a kormány

- Advertisement -

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK Zrt.) szeptemberben módosította idei finanszírozási tervét, hogy lehetőséget teremtsen legfeljebb 4,5 milliárd euró összegben devizakötvény kibocsátására, amely az Európai Uniótól várható RRF (Recovery and Resilience Facility) előleg kifizetésének esetleges csúszása miatt szükséges áthidaló forrásbevonást, egyes 2021-es évi kormányzati kiadások fedezetét, valamint a 2022-es költségvetési hiány részleges előfinanszírozását szolgálja – jelentette be hétfőn az ÁKK.

Röviden, és leegyszerűsítve: a kormány felkészül arra, hogy felvegyen maximum 4,5 milliárd eurónyi (közel 1600 milliárd forint) devizakölcsönt.

Az ÁKK Zrt. növelte a legutóbbi, május 10-én közzétett finanszírozási tervében rögzített 644 milliárd forinttal egyenértékű nemzetközi devizakötvény-kibocsátási keretét, amivel lehetővé teszi további, benchmark méretű devizakötvény kibocsátás(oka)t – jelezte az adósságkezelő az MTI tudósítása szerint.

Hasonló cikkünk:  Totális ellenőrzés alá vonnák a kultúrát, a kormány szerint csak az átláthatóság a cél

A közlemény kitér arra is, hogy a gazdaság vártnál jobb teljesítménye mozgásteret biztosít a további kötvénykibocsátás(ok)ra, amelynek célja a likviditási tartalék növelése egyes stratégiai kormányzati költések (például beruházások és eszközvásárlások) finanszírozása és a 2022-es költségvetési hiány előfinanszírozása.

Az ÁKK megítélése szerint a jelenlegi kedvező nemzetközi tőkepiaci környezet és hozamszintek lehetővé teszik a forrásbevonás megvalósítását, még a jegybanki állampapír vásárlási programok mértékének csökkentése előtt.

A nemzetközi devizakötvény kibocsátás az ÁKK Zrt.-nek az adósságportfolió átlagos futamideje növelésére vonatkozó stratégiai célját is szolgálni fogja. A további nemzetközi devizakötvény kibocsátással nem változik az adósságkezelő azon stratégiai célja, hogy a devizaadósság részarányát továbbra is a teljes adósság 10-20 százaléka közötti referenciatartományon belül tartsa.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Izsáki út: június 18-án műszaki, július 18-án forgalmi átadás

Ha minden a tervek szerint alakul, a nyári hónapokban végre teljesen birtokba veheti városunk a Könyves Kálmán körút és...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...