fbpx
-0.5 C
Kecskemét
2022. január 19., szerda

FRISS HÍREK

G7: A napilappiac a Fidesz kormányzása alatt szinte teljesen leépült

„Soha nem szűkült olyan mértékben a nyomtatott sajtó hazai piaca, mint 2020-ban” – ez a felütése a G7 szerdai elemzésének. A KSH-nak a héten közzétett adatait ismerteti, amely a lappiac elmúlt húsz éves alakulását mutatja be. E szerint a teljes évben 460 milliót nyomtattak ki a különböző időszaki lapokból, ami 100 millióval kevesebb az előző évi számnál.

A drámai csökkenés egyik oka szerintük az, hogy a nyomtatott sajtót különösen rosszul érintette a koronavírus-járvány. A reklámpiac bezuhanásán túl a nyomtatott sajtót az is kedvezőtlenül érintette, hogy az emberek nem vásároltak a polcokról újságokat.

Ez a 15 százalékos visszaesés a legnagyobb, amit valaha mért a KSH, de hosszabb távon vizsgálva is kiderül, hogy tíz év alatt megfeleződött a lapok példányszáma. Ennek a csökkenésnek csak egy részét magyarázza az online sajtó előretörése. A példányszámok meredeken 2010 után kezdtek csökkenni. A G7 szerint ez nem független a kormányzati beavatkozástól. Példaként hozzák a Simicska-féle Metropol esetét, amelyet naponta 300 ezres példányszámban nyomtattak.

Hasonló cikkünk:  Szigorú politikus; Kizsákmányolt Velencei-tó; 3 perc alatt Miskolcról Kassára; Választási csalás? - lapszemle
Hasonló cikkünk:  Újabb jel arra, hogy vágtató áremelkedés vár ránk

Ennek az egy újságnak az ellehetetlenítése évi 80 milliós visszaesést eredményezett a lappiacon. Ugyanígy a Magyar Nemzet bedarálása önmagában három százalékos csökkenést jelentett, és mindez kimutatható a KSH adataiból.

A vidéki lapok esetében megszűnés nem volt, de a kormányhoz köthető körök megjelenése előtti 450 ezres példányszám az átvétel után 275 ezerre csökkent. Azaz itt is eltűnt a piacról 45 millió eladott példány éves szinten. További adatokért és grafikonokért érdemes átkattintani a cikkre.

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...