fbpx
15.7 C
Kecskemét
2021. október 19., kedd

FRISS HÍREK

Képzési programmal erősítenék a magyarságtudatát a pedagógusoknak

Pályakezdő pedagógusok számára fejlesztett ki új képzési programot az Oktatási Hivatal (OH) és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) – írja a Népszava egy a birtokukba került levél alapján.

Eszerint a képzés a “Nemzeti közszolgálat a pedagógushivatásban” címet viseli, az erről szóló tájékoztató levelet pedig az OH küldte ki a napokban a közoktatási intézmények vezetőihez. A Népszava szerint a levélben “arra kérik az iskolaigazgatókat, bátorítsák az intézményükben foglalkoztatott, gyakornok fokozatba sorolt kollégáikat a programban való részvételre.”

A levélben szereplő leírás szerint az új “képzés” – amely egy jelenlétet igénylő tréningből és egy e-learning modulból áll – célja, hogy alapozó ismeretekkel lássa el a pályakezdőket:

  • “az állami feladatellátás rendszerébe illeszkedő köznevelésről, mint nemzeti közszolgálatról”,
  • “a pedagógushivatás szakmaetikai alapjairól”,
  • valamint felkészítse a fiatal tanárokat a “nemzeti azonosságtudat oktatási és nevelési kihívásaira.”

A levélhez részletes programleírást is csatoltak, hátha így vonzóbb lesz a dolog, eszerint a tréning önismereti és önértékelési szempontokra épít, emellett a fókuszban olyan kérdésekkel foglalkoznak majd, mint a pedagógusok közösségben betöltött szerepének, a “magyarsághoz” való viszonyuk tudatosítása, az értékek és a hagyományok felfedezése. (Ne értsük félre, a fiatal pedagógusok párthűségének leellenőrzése és helyreigazítása lesz itt a cél.)

Hasonló cikkünk:  Áll az előválasztás - nem bírta a rohamot a rendszer
Hasonló cikkünk:  Átengedte Karácsony Fudan-népszavazási kezdeményezését a választási bizottság

Hozzáteszik persze, hogy minserre azért van szükség, mert fontos, hogy a pedagógusok aktív szerepet vállaljanak a nemzeti identitás formálásában. Az e-learning tananyag célja pedig a cikk leírása szerint, hogy “egy új megközelítésből mutassa be a pedagógus tevékenységét, egész pontosan a közszolgálatiság szempontjából.” Emellett olyanok szerepelnek a képzés fejlesztőinek céljai között, mint az, hogy felismertessék a fiatal pedagógussal, hogy “hivatástudatának fontos része a közösségi összetartozás (nemzeti összetartozás) felismertetése és erősítése”, és hogy miért fontos “a nemzeti hagyományok ápolása, a nemzeti összetartozás és egység erősítése”.

A levelet a Népszavának a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Totyik Tamás kommentálta, aki megdöbbenve értesült a képzésről.  Elmondta, a kezdő tanárokat sokkal komolyabb problémákra kellene felkészíteni, mert “nem attól lesz valaki jó pedagógus, hogy jó hazafit próbálnak belőle nevelni”.

Hirdetés

Felkapottak

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...