fbpx

FRISS HÍREK

Krímbe utaztak volna, 49-en vesztették életüket – 50 éve után is felmerülnek kérdések

- Advertisement -

1971. szeptember 16-án 11 óra 43 perckor Kijev-Boriszpol repülőtértől északra, körülbelül 28 kilométerre lezuhant a Malév MA 110-es járatának gépe. A nyolcfőnyi személyzet és negyvenegy utas életét vesztette. Köztük volt a Bács-Kiskun megyei MSZMP pártbizottságának több képviselője, a megyei tanács küldöttcsoportja, továbbá vállalati vezetők, szövetkezeti elnökök és megbízottaik. Mindannyian a megyét képviselték volna a Krím-félsziget szívében fekvő Szimferopol városában megrendezett a megye fejlődését reprezentáló kiállításon.

Bács-Kiskun megye pártbizottsága és tanácsa testvérmegyei kapcsolatot ápolt a szovjetunióbeli krími területtel, ami hivatalosan a Szovjet–Magyar Baráti Társaság égisze alatt jött létre 1961-ben, Kecskemét és Szimferopol testvérvárosokká válásának nyomán. A két város közti kölcsönös kapcsolat mára már nagyon megkopott. Ugyan néhány évvel ezelőtt, mielőtt Oroszország elfoglalta Ukrajnától a félszigetet, egy kecskeméti hivatalos delegáció még látogatást tett a szláv mediterrán városban.

A Malév egyik ilyen Tu-134-ese zuhant le Kijev közelében 1971-ben / Fotó: Malév

Nem volt ez mindig így, amit 1990 előtt természetesen a politika befolyásolt elsősorban. A „népek barátságán” alapuló együttműködés évtizedeken keresztül kiemelt szerepet kapott a hivatalos pártpropagandában is. A protokolláris látogatásokon és levélváltásokon kívül idővel azonban szakmai és több száz főt szállító különvonatok szervezésére is sor került. Az 1971 kora őszén, Krímbe tervezett kiállítás is a testvérkapcsolatok elmélyítését szolgálta, ahol az Alföld településeinek karakteres vonásait, termelőüzemeinek jellegzetes tárgyait, iparának, képző- és népművészetének termékeit megjelenítő tárlatot kívántak bemutatni. Az előkészületek nyomán 1971 augusztusában 7 db 5 tonnás konténerben el is indult a kiállításra szánt gyűjtemény Szimferopolba – derülnek ki a részletek a megyei levéltár tanulmányából.

Politikusok, igazgatók, barátok, családapák és édesanyák vesztek oda a szerencsétlenségben

A megyei tanács és pártbizottság delegációját Erdősi József, a megyei tanács elnöke vezette, de a gépen volt a kalocsai pártbizottság első titkára, Varga Ferenc is. A népes küldöttségben helyet kapott a megye dolgozóit képviselő konzervgyári brigádvezető is. Néhány fő kivételével, mindenki Bács-Kiskun megyei volt.

Emlékezés a Petőfi Népében, 1971. szeptember 28.

A szerencsétlenség áldozatai között volt a Bács megyei Filmstúdió vezetője, a Kecskeméti Szolgáltató Javító és Vegyesipari Vállalat igazgatója, illetve csoportvezetője, az Észak-Bács-Kiskun megyei Vízmű Vállalat főkönyvelője, a Közép-magyarországi Pincegazdaság igazgatóhelyettese, a Habselyem Kötöttárugyár kecskeméti gyárának raktárvezetője, a Bács megyei Filmstúdió gyártásvezetője, a Kiskunsági Ruhaipari Vállalat igazgatója, a Bács-Kiskun megyei Kéményseprő és Cserépkályha Építő Vállalat igazgatója. És még sokan mások, osztályvezetők és helyettesek, könyvelők, építészek. Az áldozatok között volt két amerikai állampolgár is. A korabeli Petőfi Népe több napon keresztül közölte az elhunytak névsorát, bemutatta a vezetők munkásságát és a róluk szóló tablót.

A repülőgép szerencsétlenségben édesanyák, édesapák vesztek oda, akik után árván maradt gyermekek maradtak hátra. A nagyszülők elvesztették felnőtt gyermeküket, a barát a barátot, a kolléga a kollégát.

Elkerülhető lett volna a katasztrófa

A kedvezőtlen időjárás miatt a felszállás már eleve több mint egyórás késéssel indult el Ferihegyről. Mivel Kijev Boriszpol repülőterén időközben a felhőalap 80 méterre, a látótávolság pedig 1700 méterre csökkent, ez már nem felelt meg a parancsnok időjárási minimumának, amit egy korábbi esemény miatt korlátoztak le 150 méter felhőalapra és 1800 méter vízszintes látástávolságra. Ebben a helyzetben — ha már szabályellenesen mégis elindultak — vagy vissza kellett volna fordulniuk Budapestre, vagy a repülési tervben szereplő valamelyik kitérő repülőtér (Ogyessza vagy Debrecen) lehetett volna a megoldás. A  gépparancsnok, talán bízva az időjárás javulásában, mégis inkább az eredeti úticél mellett döntött – írja az iho.hu a balesetről szóló elemzőcikkben.

Mintegy 50 perces repülést követően, 9700 méter magasságon az elektromos hálózat minden előzmény nélkül vészhelyzeti üzemmódra tért át, mert a rendszer azt érzékelte, hogy a hajtóműveken lévő generátorok beszüntették az áramellátást. Azt már csak a későbbi vizsgálat állapította meg, hogy nem a generátorok, hanem csak a vezérlésük automatikája hibásodott meg, ami azt jelenti, hogy a hibát megfelelő szakismeretek birtokában meg lehetett volna szüntetni, mert csak egy biztosítékot kellett volna visszakapcsolni a hátsó csomagtérben.

Hasonló cikkünk:  Mi kellene ahhoz, hogy ne csak egy-két éjszakára jöjjenek a turisták Kecskemétre?

A kijevi légikatasztrófában 49-en vesztették életüket / Fotó: iho.hu

A személyzet 3700 méter magasságon jelezte a körzetben illetékes légiforgalmi irányítótisztnek, hogy gépükön már csak az akkumulátorok biztosítják a szükséges elektromos energiát. Ha itt egyértelmű vészhelyzetet jelentenek, biztosítható lett volna még a soron kívüli visszatérés Kijev Boriszpolra. Ehelyett a szovjet irányító – mivel nem volt tudatában a magyar gép súlyos helyzetének – a szokásos rutineljárással, hat lépcsőben süllyesztette 400 méterre a gépet. A kialakult vészhelyzetben a kiemelt funkciójú berendezések az akkumulátorokról legalább hatvan percig tudtak volna működni, ha a személyzet időben lekapcsolja az olyan fölösleges fogyasztókat, mint például a hűtőszekrény, a konyhai melegítők vagy az utastér világítása. Ez nem történt meg, így az akkumulátorok élettartama a felére csökkent.

A katasztrófát senki sem élte túl / Fotó: iho.hu

Eközben a repülőtéren a vízszintes látótávolság 700 méterre romlott, ezért az irányító kérte a gépparancsnok időjárási minimumát, amit ő valótlanul 60/600 méterben adott meg. Mivel a leszállás előtti egyenesen a repülőgép jelentős mértékben eltért a siklópályától, utasítást kaptak az átstartolásra. A gép a futópályától jobbra, 3 kilométer távolságra újra áthúzott a repülőtér felett, majd ezt követően végleg megszakadt vele a rádiókapcsolat, ezért a repülésébe beavatkozni, vagy segítséget nyújtani már nem volt mód.

A második leszállási kísérlet idejére gyakorlatilag kimerültek az áramforrások, ami miatt viszont hibásan, vagy egyáltalán nem működtek a műszerek, így a személyzet a ködben, illetve az alacsony, sűrű felhőzetben teljesen elvesztette térbeli tájékozódását, és a biztonságos leszálláshoz előírt minimális magasságot. Amikor 50-70 méterre süllyedve kibukkantak a felhőből, a kis magasság miatt nem maradt idejük, hogy látás után korrigáljanak, s az ütközést már nem tudták elkerülni.

Egy korábbi meghibásodással is összefüggésbe hozták a balesetet

Az eseménysort elindító meghibásodás okát azóta sem sikerült kideríteni, de a műszaki szolgálatnál többen is azt vélelmezték, hogy összefüggésben lehetett egy korábbi kisebb balesettel. 1971 januárjában ugyanis egy budapesti leszállás során a HA-LBD a középvonaltól mintegy 15 méterre érkezett a futópályára. Az irányhelyesbítéskor a jobb szárnyvégen lévő adóegység a betont elérve automatikusan rásütötte a hajtóműgondolákra a tűzoltópalackokat, és a generátorokat kiiktatva az elektromos hálózatot vészsínre kapcsolta. Nem zárható ki tehát, hogy ekkor keletkezett a rendszerben valamilyen maradandó, de rejtett sérülés.

Kecskeméti köztemető / Fotó: kecsup.hu

A vizsgálat végül azt állapította meg, hogy a katasztrófát események láncolata, illetve a kedvezőtlen tényezők tragikusan egyidejű jelentkezése idézte elő. Ha ezek bármelyike elmarad, az esemény nem történt volna meg. A meghibásodott gép kedvezőtlen, és egyre rosszabbodó időjárási viszonyok között érkezett Kijev térségébe, s közben nem kapcsolták ki a fölösleges fogyasztókat. A parancsnok nem ment kitérő repülőtérre, és helytelen elhatározásra jutott, amikor a képzettségét, valamint a lehetőségeit meghaladó feladatra vállalkozott. Közepes felkészültsége ellenére erőltette a rossz időjárásban a leszállást, s mivel hamis időjárási minimumot adott, félrevezette a földi irányítást. A légiirányítók nem érzékelték a repülőgép veszélyhelyzetét, és ezért nem a megfelelő eljárásokat alkalmazták.

Tízezrek búcsúztak 

A kijevi légi-katasztrófa áldozatainak a temetésére szeptember 28-án Kecskeméten, Kalocsán, Kiskunhalason, Kiskunfélegyházán azonos időben került sor. A Kecskeméten rendezendő szertartás részletes tervei, a forgatókönyvek és a meghívottak jól szemléltetik az esemény kiemelt jelentőségét, a tiszteletadás demonstratív jellegét.

Tízezrek végső tiszteletadása, 1971. szeptember 28. / Fotó: Petőfi Népe

A koszorúszállításnál segédkező katonák mellett jelen volt a munkásőr díszszázad, a Pénzügyőr-zenekar, az Óvónőképző 200 tagú kórusa és a sajtó munkatársai is. Az ünnepélyes szertartástól a tömeget egy 300 fős rendfenntartó, élő kordon tartotta távol. Bizonyos helyekre csak külön engedéllyel lehetett belépni. A gyászszertartás napján a városi autóbuszok sűrített járatait úgy kívánták megoldani, hogy akár 10–15 ezer utas szállítási igényét is kielégíthessék.

Az áldozatok emlékére 1972. október 31-én közös emlékművet avattak a kecskeméti köztemetőben.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...