fbpx

FRISS HÍREK

Megelőzhető a hátfájás – Tippek ülőmunkát végzőknek

- Advertisement -

Az irodai munka nem feltétlenül jár együtt a derék-és hátfájdalommal.

Az egyik leggyakoribb egészségügyi panasz a dolgozó felnőttek körében a hátfájdalom, ami a legtöbb esetben a mozgásszegény életmódra vezethető vissza. Irodai munkavégzés során, a számítógép előtt ülve tölti a lakosság számottevő része a napjait, ami alapvetően nem olyan testhelyzet, amire az emberi szervezet felépítése ki lett találva. A kevés testmozgás és a hosszan elnyúló órákig tartó ülőmunka együttesen hozzájárulnak a gerincproblémák kialakulásához.

Mit tehetünk, hogy megelőzzük a bajt?

Nem csak a megelőzésben, hanem a kezelésben is az egyik legfontosabb tényező, hogy az irodaszék, amiben a napunk legnagyobb részét töltjük, megfelelő legyen. Azt viszont nem érdemes elfelejteni, hogy nincsen egyetlen tökéletes szék, ami mindenkinek azonnal minden bajára gyógyír. Ellenben egy jó minőségű székkel és az alábbi tanácsok betartásával sokat tehetünk a hátunk és derekunk érdekében.

A munkahelyünk – legyen az irodaház vagy az otthonunk – nem egy edzőterem, így a fel és le futkosásnak nem ez a helye. Mégis sokat javulhat az egészségi állapotunk, ha rendszeres időközönként – nem csak 8-10 óránként – felkelünk a székből, és kicsit átmozgatjuk magunkat. Egy-egy nyújtógyakorlat, kisebb séta belefér a főnökeink szemében is, ráadásul a hatékony munkavégzéshez is hozzájárulnak.

Hasonló cikkünk:  Nyilvánosságra került Magyar Péter beígért hangfelvétele, kiderül majd mire lesz elég

Ne felejtsük el azt sem, hogy ülés közben – sőt, igazán csak ekkor – is kell figyelnünk a testtartásunkra. Fontos, hogy a csípőnk magasabban legyen, mint a térdünk, így ha lábtartót használunk, válasszunk alacsonyabb típust. Ideális esetben a lábszárunk merőleges a talajjal, 90 fokos szöget zár térdünkkel. A gerinc, a hát támasztásának kulcsszerepe van, ezt biztosítja a széktámla. Az íróasztal magassága is fontos, ha karunkat behajlítva tartjuk, az asztal lapja kicsit legyen alacsonyabban a könyöknél, ezzel megelőzhetjük a túlterhelést. Végül arra is próbáljunk ügyelni, hogy a monitor szemmagasságban legyen, a nyakunkat pedig egyenesen tartsuk, és ne bújjunk bele a képernyőbe, ne görnyedjünk!

(X)

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bezárt a Szilvási Áruház, de mi lesz a helyén?

Húsz, harminc, majd a végén már ötven százalékos kiárusítás volt április végén a Szilvási Áruházban, aztán végleg bezárt. Hallottunk...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...