fbpx
16.3 C
Kecskemét
2021. szeptember 23., csütörtök

FRISS HÍREK

Rágcsálók elleni küzdelem Szabadszálláson is – méreg helyett kutya és görény

Országos probléma a patkány elszaporodása. Szabadszálláson is téma, hogy sokan miként próbálják különféle módszerekkel írtani a patkányokat. A legtöbb esetben sikertelenül. Az egerek, patkányok számos betegséget terjesztenek, tehát nem mindegy, hogy komolyan vesszük-e a problémát. Nyilván a legtöbb ember igyekszik megoldani, de valójában ez közös ügy.

Ezeket a betegségeket patkányok és egerek terjesztik

Milyen betegséget terjesztenek a patkányok? Leptospirozist, szalmonellát, tularemiát, pestist és a veszettséget is. Betegséget okozhat a patkányok és egerek harapása, karmolása, de az állatok ürülékéből, vizeletéből, nyálából is kórokozók kerülhetnek a szervezetünkbe. Az ürülék, a nyál és a vizelet beszennyezheti az ivóvizet és az élelmiszereinket is, de akár az is előfordulhat, hogy a szennyezett port lélegezzük be, és ezen keresztül fertőződünk meg. Emellett a patkányokon és egereken élősködő bolhák, kullancsok vagy atkák is átkerülhetnek az emberre, és ezek csípése okozhatja a fertőzést. Hazánkban a házi egér és a vándorpatkány a legelterjedtebb fajok, ezek okozzák a legtöbb közegészségügyi problémát. További részleteket az ÁNTSZ oldalán találhat.

Hasonló cikkünk:  A Bács megyei Oktatókórházban vasárnaptól vehető fel a harmadik körös oltás
Hasonló cikkünk:  Jogerősen 15 évet kapott az élettársát megfojtó és sósavval leöntő dávodi nő

Kérdéseimmel, amelyek a következők, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal sajtóosztályához fordultam:

Kell-e hivatalos szerv felé jelenteni a patkány észlelését? Hol és miként lehet ezt gyorsan, könnyen megtenni? Ha közterületen észlelünk patkányt, mi a teendője az önkormányzatnak? Mi a leghatásosabb irtási módszer?

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal válasza:

„Nincs jogszabályi előírás a patkány észlelésének jelentésére. Fontos azonban tudni, hogy a vándor- és házi patkány, házi egér és a zárt térben megtelepedett egyéb egerek elleni védekezési kötelezettség csak lakott területen áll fenn.

Ha lakásban, vagy a hozzá tartozó ingatlanon a hulladékgyűjtés jogszabályi rendelkezéseit olyan súlyosan sértik meg, hogy közegészségügyi veszély keletkezik, a járási hivatal népegészségügyi osztálya vagy környezetvédelmi veszély esetén a környezetvédelmi hatóság helyszíni ellenőrzést végez, és hatáskörében eljárva intézkedik a feltárt hiányosságok megszüntetése érdekében.

Magdus Péter patkányfogó kutyája

A törvényi rendelkezés az egészségügyi államigazgatási szervek feladataként határozza meg a védekezés irányítását és ellenőrzését, így akár a járási hivatalok népegészségügyi osztályainál, akár a kormányhivatal népegészségügyi főosztályainál lehet bejelentést tenni személyesen, e-mailben vagy akár telefonon is az egészségügyi kártevők vonatkozásában. A közterületen történő patkányészlelés esetén az önkormányzat kötelezettsége az intézkedés.

Hasonló cikkünk:  Mit szolgálnak a zsákok a facsemetéken?

Az egészségügyi kártevőirtás speciális szakértelmet és tudást igényel, engedélyhez kötött tevékenység. Az engedélyt a járási hivatal (népegészségügyi osztálya) adja ki, amennyiben az e tevékenységet végezni kívánó rendelkezik a jogszabályban előírt személyi és tárgyi feltételekkel.”

Hasonló cikkünk:  A Bács megyei Oktatókórházban vasárnaptól vehető fel a harmadik körös oltás

Méreg helyett kutya és vadászgörény

Lehetőségként említeném meg a kutyával, vadászgörénnyel való “bio” patkányirtási módszert. Számos ilyen jellegű hirdetéssel találkozhatunk manapság.  A méreg mentesség a fentebb említett módszer nagy előnye, hisz sok helyen nem tudnak, nem akarnak méreggel irtani, hisz az a házőrző kutyákra és más állatra is veszélyes. A vadászgörény méreténél fogva, a patkányfogó kutyák által el nem érhető, szűk helyekre is befér.

Magdus Péter patkányfogó vadászgörényei

Közforgalmú irtószereket nagyon sok helyen szerezhetünk be, bár úgy tűnik patkány ellen nem mindig hatásos. Ha sokan és közösen védekezünk, talán sikerülne felvenni a harcot a rendkívül veszélyes rágcsálók ellen.

Vidéki Eszter

Hirdetés

Felkapottak

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...