fbpx
26.2 C
Kecskemét
2023. június 2., péntek

FRISS HÍREK

Sorozatosan kerékpárokat rongáltak a szabadszállási buszpályaudvaron

A város frekventált részén, a nemrégen átadott buszpályaudvaron több esetben – napközben és az esti órákban is – kerékpárokat rongáltak meg ismeretlen elkövetők. A munkába busszal járó szabadszállási károsultak esetenként este szembesültek azzal, hogy a fékekben, gumikban kár keletkezett. Volt olyan, akinek a komplett bicikli markolatát elvitték. Feljelentés is született az ügyben.

Megkerestünk néhány károsultat, akik név nélkül nyilatkoztak. Érthető, ha az emberek biztonságérzete megrendül ettől az eseménysorozattól.

Mi is történt?

Röviden annyi, hogy a munkába busszal járó emberek a kerékpártárolóban hagyták a kerékpárjukat, ami az új buszpalyaudvar területén helyezkedik el. Amikor hazaértek azzal szembesültek, hogy fék és ülés megrongálva, markolat lelopva. Nyilván azért közlekednek kerékpárral, hogy könnyebben elérjék a buszmegállót, ami esetenként több kilométerre van az otthonuktól. Nem csak anyagi kárról beszélhetünk, hanem az ezzel járó feszültségről is.

Kamerával figyelt terület – egyáltalán működnek a kamerák? 

Elvileg. Igyekeztünk megkérdezni erről az Önkormányzatot, de sajnálatos módon semmilyen választ nem kaptunk. Mire való a közterületen elhelyezett kamera? Mi lehet közérdek? – merül fel a kérdés.

Például a Közterv. 7. paragrafusában a képfelvevők telepítése kapcsán említett célok. Közterületek megfigyelese esetén a teljes lakosság érdeke lehet a közúti szabálysértések, gyorshajtások megakadályozása, bűncselekmények megelőzése a képfelvevő berendezések által képviselt preventív hatás miatt a bűncselekmények áldozatainak pedig jogos érdeke lenne az elkövető mihamarabbi felderítése ,amelyben segítséget nyújthatnak a felvételek.”

Hasonló cikkünk:  Plágiumvád középpontjában a kunbaracsi Vörös-kastély

Lezárt kerékpárokat rongáltak meg Szabadszálláson a buszpályaudvaron

Az eredeti kamera rendszer kb. 11 évvel ezelőtt került telepítésre. Arról nincs információnk, hogy ez idő alatt történt-e karbantartás, bővítés, korszerűsítés. Az önkormányzati vagyont képző, közterületen elhelyezett kamerák felvételei tehát a fentebbi említett esetekben bizony perdöntő jelentőséggel bírnak.

Hasonló cikkünk:  Tanársztrájk: a Kodály Iskola pedagógusainak egy része is csatlakozott

Az egyik károsult posztja alatti komment szerint viszont a kamerák nem működnek. 

A kamera felvételekkel kapcsolatosan a helyi önkormányzat mellett megkerestük a Bács-Kiskun Megyei Rendőrkapitányság sajtóosztályát is, ahonnan a következő választ kaptuk:

„Megkeresésével kapcsolatban tájékoztatom, hogy a rendőrség a nyomozás során felhasználja a kamerák felvételeit. Amennyiben hibás egy kamera, – és azt észlelik a rendőrök –  úgy jelzik az illetékes önkormányzat felé. A kamerarendszerrel kapcsolatos további kérdéseivel kapcsolatban – illetékesség hiánya miatt – kérem keresse meg az illetékes önkormányzatot.”

Eddig a történet. A károsultakat újra kérdeztük arról, hogy történt-e újabb rongálás a legutóbbi eset óta. A sűrűbb járőrözés úgy tűnik megtette a hatását, vélte egyikük, majd elmondta, hogy nagyobb biztonságot szeretne a városban.

Vidéki Eszter szabadszállási tudósítónktól

 

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...