fbpx
18 C
Kecskemét
2021. szeptember 23., csütörtök

FRISS HÍREK

Szentgyörgyi Dezsőre emlékeztek

Vitéz Szentgyörgyi Dezső halálának ötvenedik évfordulója alkalmából koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis katonái szeptember 14-én, Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Az alakulat névadója a magyar katonai repüléstörténet legeredményesebb vadászpilótája volt. 1971. augusztus 28-án repülőbalesetben vesztette életét Koppenhága közelében. A megemlékezésen tartott beszédében Fekete Tamás ezredes, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis bázisparancsnok-helyettese elmondta: Szentgyörgyi Dezső nemes, bátor, hazájához és bajtársaihoz végsőkig hűséges katona volt.

„Aki olyan szakmai és emberi magasságokba jut, mint vitéz Szentgyörgyi Dezső tette, tiszteletet érdemel. Azért, mert ez a legkevésbé múlik a szerencsén és véletlen körülményeken. Ami ehhez szükséges, az inkább a kitartás, a tudás, a fáradozás és rengeteg lemondás. Szentgyörgyi Dezső eljutott a csúcsra, a második világháború legeredményesebb magyar vadászpilótája lett. Már ez is elegendő ahhoz, hogy emléke előtt tisztelettel fejet hajtsunk. Ő azonban ennél sokkal többet tett, emberségét is adta példamutatásként az utókornak és mindazoknak, akik számára a nemes erkölcsiség az egyik legnagyobb érték. Szakmai felkészültégén túl emberi kvalitásai tették a magyar katonai repülés ikonikus, egyedülálló alakjává. Szilárd jellem, bátorság, hűség, tehetség és szerénység jellemezte. Soha nem kérkedett tetteivel és képességeivel, társai közül mégis kitűnt és mindenki tisztelte. Lovagiassága szintén kivételes jellemvonásai egyike volt. Ellenfeleit számos légiharc során nemes eleganciával elengedte, hiszen mindig azt vallotta, a harc célja nem az ember, hanem a gép ártalmatlanná tétele. A gépet tekintette ellenségnek és az is volt egyetlen riválisa. Sajnos a legvégén a repülőgép győzött. Azon a bizonyos végzetes napon a vasmadár magával ragadta az embert, akinek a neve örökre bekerült a magyar repülés történetébe” – emelte ki az ezredes, hozzátéve: Szentgyörgyi Dezső élete utat mutat és erőt ad az alakulat katonáinak ahhoz, hogy ugyanolyan kitartással és elhivatottsággal szolgálják a hazát, ahogyan ő tette.

Hasonló cikkünk:  Fideszes politikusok szervezetei nyertek zömében a civil programon
Hasonló cikkünk:  KSH: augusztusban 4,9 százalékkal nőttek a fogyasztói árak

A koszorúzással egybekötött megemlékezésen részt vett az alakulat névadójának fia, Szentgyörgyi Dezső és unokája, ifj. Szentgyörgyi Dezső százados, aki a családi örökséget viszi tovább az alakulat repülőgép-vezetőjeként, valamint – mások mellett – Bezsenyi Tamás főtörzszászlós, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis vezénylőzászlósa és a Magyar Veterán Repülők Szövetsége Országos Elnökségének képviseletében Mogyorósi Attila nyugállományú alezredes.

Hirdetés

Felkapottak

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...