fbpx
17.1 C
Kecskemét
2023. szeptember 22., péntek

FRISS HÍREK

130 milliárd forintot kaphat a választási évre az MTVA

Közel 13 milliárd forinttal nagyobb költségvetésből gazdálkodhat jövőre az MTVA, mint idén. Az NMHH jövő évi költségvetéséről szóló törvényjavaslatot hétfőn nyújtotta be a parlamentnek a Költségvetési Bizottság. Ebben van benne az Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) büdzséje is. Ők gyártják a közmédia műsorait, de hozzájuk tartozik a MTI is.

A törvényjavaslat szerint

összesen 130,141 milliárd forintból gazdálkodhat 2022-ben az MTVA.

Ez azt jelenti, hogy a költségvetésben ekkora bevétellel és kiadással számolnak.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 48,8 milliárd forintot kap jövőre, míg a Médiatanács 695 millió forinttal számolhat. A javaslatot még idén megszavazza az Országgyűlés.

Az MTVA költségvetése évek óta rohamtempóban nő. A 2010-es kormányváltás után 64 milliárd forintot szavaztak meg a következő évre, mostanra ez az összeg már megduplázódott.

2020-ban lépte át először a százmilliárd forintot az MTVA éves költségvetése. Bár csak 93,36 milliárd forintot szavazott meg arra az évre a parlament, 101,67 milliárd lett a végösszeg. Az idei évnek 117,71 milliárd forinttal vágott neki a közmédia, ezt az összeget emelik jövőre még csaknem 13 milliárd forinttal.

Hasonló cikkünk:  Soltész Miklós egy óvoda átadásán beszélt az „LMBTQ-propagandáról”

Mivel jövőre választási év lesz, nagy valószínűséggel ez az összeg még nőni is fog. A 2018-as országgyűlési választás évében kiugró volt a különbség a tervezett és teljesített összeg között. 80,9 milliárd forintot szavazott meg arra az évre a parlament, de 97,7 milliárd forint lett a végösszeg, azaz majdnem 17 milliárddal lépték túl az előirányzott összeget. A költségvetés végrehajtását is az Országgyűlés fogadja el.

Hasonló cikkünk:  Az elegáns női szandál minden hölgynek jár!

A költségvetési javaslatot a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke állítja össze. Épp pár napja derült ki, hogy lemondott a hatóság elnöke, Karas Monika. Kinevezése 2022 szeptemberében járna le, de utódját így még a jövő áprilisi választás előtt a fideszes többségű országgyűlés választhatja meg. A hatóság elnökét 9 évre nevezik ki.

Sajtóhírek szerint Karas Monika az Állami Számvevőszék alelnökeként folytatja a munkáját, a Médiahatóság élén pedig Karast Koltay András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora követi majd.

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...