fbpx
14 C
Kecskemét
2022. október 1., szombat

FRISS HÍREK

Megduplázódott a lakások ára Magyarországon 2010 óta

2010 óta 109 százalékkal emelkedtek a lakásárak Magyarországon, így az Európai Unió tagállamai közül a harmadik helyen áll a lakások drágulásában. Ennél nagyobb drágulás csak Észtországban (133 százalék) és Luxemburgban (111 százaléka) volt, írja friss jelentésében a Eurostat.

Van négy olyan ország, ahol viszont csökkentek az árak az elmúlt évtizedekben, ez Görögország (28 százalékos csökkenés), Olaszország (13 százalékos csökkenés), Ciprus (8 százalékos csökkenés) és Spanyolország (3 százalékos csökkenés).

A Eurostat szerint 2010 és 2021 között a lakásárak 34 százalékkal, a bérleti díjak pedig 16 százalékkal emelkedtek. Az alábbi grafikonon is látni, hogy a bérleti árak folyamatosan emelkednek, a lakásárak viszont 2015-től gyorsan kilőttek.


A lakásárak (rózsaszín), bérleti díjak (kék) emelkedése az EU-ban – Fotó: Eurostat

Magyarországon a lakásbérlés 45 százalékkal nőtt 2010 óta, ami a hatodik legnagyobb drágulás az unóban, írják. A Duna House adatai szerint például az albérletekért átlagosan 150 ezer forintot kell fizetni havonta a fővárosban, ahol egy belvárosi lakást 850 ezer – 1 millió forint közötti négyzetméteráron lehet megvásárolni.

Hasonló cikkünk:  Mészáros Covid-pénzből is építi a szállodáját
Hasonló cikkünk:  Hízik a veszteség a Tiborcz luxusszállókban

A GKI friss szeptemberi felmérése szerint Budapesten a használt lakásoknál 4-5, az új építésűeknél pedig 7-8 százalékos áremelkedés várható. A főváros vezetése közben azt szeretné, hogy több legyen a megfizethető bérlakás.

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...