fbpx

FRISS HÍREK

Mérés mutatta ki, minél több a közmunkás a faluban, annál többen szavaznak a Fideszre

- Advertisement -

Közgazdászok megvizsgálták, hogyan függ össze a közmunka és a Fidesz támogatottsága. Becsléseik szerint a 2014-es választásokon akár 5-6 mandátumot is hozhatott a Fidesznek a közmunka, tehát akár ezen is múlhatott a párt újabb kétharmados győzelme. Nem azért hoz plusz szavazatokat a közmunka, mert az emberek szeretik, egyszerűen félnek, hogy még ezt a megélhetésüket is elveszíthetik. A polgármestereknek is az az érdekük, hogy fennmaradjon ez a kiszolgáltatottság.

A Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontjának (KRTK) kutatója, Reizer Balázs munkatársaival azt vizsgálta legújabb kutatásában, hogyan függ össze a közmunka és a Fidesz támogatottsága.

Ehhez az országgyűlési választások eredményeit és a közmunkára vonatkozó statisztikákat vetették össze. Ennek egyik legfontosabb, bár az előzmények ismeretében nem annyira meglepő tanulsága:

a közmunka növeli Fidesz országgyűlési és önkormányzati választásokon elért eredményeit, vagyis a közmunka miatt többen szavaznak a kormánypártra. Minél több a közmunka egy településen, annál többen szavaznak rájuk.

 

És hogy ez mit jelent a gyakorlatban, mennyire tudja befolyásolni egy-egy választás végeredményét a közmunka? Reizer Balázs a kutatás eredményeit bemutató előadásában azt mondta:

konzervatív becsléseik szerint a 2014-es parlamenti választásokon 5-6 mandátumot hozott a Fidesznek a közmunka, de a valós hatás még ennél is nagyobb lehetett.

Ha jól számolnak a kutatók, akkor a közmunka nélkül nem szerzett volna nyolc éve kétharmados többséget Fidesz–KDNP: 133 mandátumuk volt, míg az ellenzéki pártoknak csak 66.

Hasonló cikkünk:  Egy törvényjavaslat szerint tilos lesz energiaitalt árusítani 18 év alattiaknak

Jelentős tömeget képviselnek a közfoglalkoztatottak: a KSH júliusi adatai szerint ugyan már csak közel 84 ezer embert foglalkoztattak ebben a formában, 2017-ben viszont még 190 ezerhez közelített ez a szám, a közmunkaprogram felpörgetésekor pedig a 200 ezret is meghaladta.

Négy év után idén márciusban emelte először a közmunkások bérét a kormány: bruttó 3470 forintos emelés után bruttó 85 ezer forintot (nettó 56 525 forint) kapnak teljes munkaidőben, míg a szakképesítéssel rendelkezők bére bruttó 3445 forinttal emelkedett, és így 110 815 forint (nettó 73 692 forint). Könnyű kiszámolni, hogy a fogyasztói árak növekedése mellett mire elég ez a néhány ezer forintos emelés és úgy általában a közmunkásbér.

via Telex

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...