fbpx
16 C
Kecskemét
2022. május 16., hétfő

FRISS HÍREK

40 ezer, EU-n kívüli dolgozik a magyar építőiparban, főleg ukránok, szerbek, törökök

Az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke, Koji László az építőanyagok brutális drágulása mellett (januártól további 10–30 százalékos áremelkedés várható az építőanyagok piacán) a szakemberhiányt még mindig problémának látja a magyar építőipari ágazatban. Mindezt úgy, hogy egyébként 2019-hez képest 25 ezerrel többen dolgoznak most az építőiparban Magyarországon, csakhogy a hatékonyság nem elég jó, ugyanis zömmel be sem tanított munkások érkeztek az iparba a járványhelyzet alatt.

A létszámnövelésben Koji csak részleges és rövid távú megoldást lát, bár szerinte érdemes lenne az EU-n kívüli, harmadik országokból érkező munkavállalók hazai foglakoztatására odafigyelni, akár olyan megállapodásokban, amikben rögzíti a küldő ország, hogy a munkavállalónak megfelelő végzettsége van.

Magyarországon jelenleg 40 ezer, harmadik országbeli dolgozik az építőiparban, főleg ukránok, szerbek és törökök, akik közül 80 százalék szakmunkás végzettségű. Koji szerint 2022-en még 10 ezerrel több vendégmunkásra lenne szükség, mert hatékonyságban nem igazán erős a magyar építőipar.

Hasonló cikkünk:  Orbán Viktort kissé megkavarhatták a „szakemberek”, a szokásosnál is nagyobbat tévedett

A fentieket az ÉVOSZ és a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségével (MGYOSZ) közös kutatásából következtették ki, és össze is állítottak ezek alapján egy javaslatcsomagot.

Hasonló cikkünk:  Németh Zsolt és Novák Katalin fordulata, elítélték fideszesként az orosz agressziót

Koji szerint gond, hogy kevesen választják az építőipari szakmunkás képzéseket, a végzés évére az évfolyamokon 4 ezerre csökken a 6-7 ezerrel indult létszám. Koji szerint érdemes lenne külföldről is behozni diákokat, mert a tapasztalatok azt mutatják, hogy az, aki az adott országban szerzi meg a végzettségét, akkor nagy eséllyel ott is marad tovább.

(Forrás: nepszava.hu, telex.hu)

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...