fbpx

FRISS HÍREK

Hogyan fejleszti az online játék a vezetői készségeket?

- Advertisement -

Amikor az emberek online játékra gondolnak, gyakran nem társítják a tevékenységet a vezetői készségekkel, noha a kettő igenis összefügg. Mindegy milyen típusú játékot játszunk, az üzleti készségeinket is fejleszti. Az online játék és a menedzsment együttesen jobb üzletvezetővé teszik az embert. A játékok jótékony hatással vannak az agyra, így jobb döntéseket hozunk, és egyben jobb vezetővé is válunk.

Az elme fejlesztése

Tanulmányok kimutatták, hogy napi tíz perc rejtvényfejtő vagy stratégiai játék segíthet javítani a memóriát. A játékos rejtvények segítségével a való világban is fejleszthetjük problémamegoldó készségeinket. Csakúgy, mint a fizikai edzés esetében, a mentális erő a következetes gyakorlásból ered. Azonban nem kell egy bizonyos játékra hagyatkozni; a fontos az, hogy valamilyen rejtvényfejtő, vagy stratégiai vonatkozása legyen. Ide tartoznak a  https://hun.ggpoker.eu/ honlapon található kaszinó játékok is, a Fortnite, a matematikai fejtörők, például Sudoku, valamint az örök kedvenc: a keresztrejtvények.

A játékok kognitív képességére gyakorolt hatását vizsgáló tanulmány megállapította, hogy még az akciójátékok is javíthatják a koncentrálóképességet, a feldolgozási képességet és a kognitív funkciókat. Arra is rámutatott, hogy az agytornáztató játékok ugyanazokkal a jellemzőkkel rendelkeznek, mint a kereskedelmi videojátékok, amelyek kognitív fejlődéshez vezetnek.

Hasonló kutatások azt is kimutatták, hogy még az olyan alkalmi játékok, mint az Angry Birds vagy a Candy Crush is javítják a hangulatot, és amikor az ember jókedvű, akkor az agyi funkciói is javulnak, ami pedig segít az üzleti, sőt, a mindennapi élet során is.

Azonban a játékok és a vezető készségek közötti legmeghatározóbb kapcsolat a szerepjátékoknál (RPG) mutatható ki. A kutatók azt találták, hogy a stratégiai szerepjáték gyorsabb gondolkodásra ösztönzi az embert, amit a kognitív rugalmasság javításával ér el. Bizonyos tanulmányok kimutatták, hogy a szerepjátékot játszó emberek gyorsabban tudnak megoldani egy-egy kognitív feladatot, mint azok, akik nem játszanak ilyen játékokat.

Az adatok azt mutatják, hogy az ilyen játékokat általában nem, de a felmérés során játszó emberek agyi funkciója kiugró értéket mutatott. A diszlexiában szenvedőket is bevonták a kutatásba és javuló olvasási és írási eredményeket tapasztaltak. Az idősebbeknél is megnövekedett agyi funkciót és javuló memóriát mértek.

Hasonló cikkünk:  Eurostat: a 25 legszegényebb uniós régióból négy magyar

Több fős játékok és vezetői készségek

A játékok esetében a több fős játékok segítenek a vezetői készségek javításában. Noha ezek a fajta játékok nem túl elterjedtek az iGaming világában, a játékszolgáltatók a jövőben valószínűleg bővíteni fogják velük repertoárjukat.

A ’masszív multiplayer’ online szerepjátékok (MMORPG) javították a tanulmányban részt vevő egyének vezetői képességeit. Egy másik nyolc hónapon át végzett tanulmány a népszerű MMORPG játékokra koncentrált, és azt találta, hogy a játék során mindig felbukkan az igazi vezető – és ez nem mindig az a személy, akire először gondolnánk.

Ez a fajta játék jó arra, hogy olyan embereket helyez vezetői pozícióba, akik általában nem vállalkoznának önként erre a szerepre. A virtuális világban a játékosok egyfajta biztonságérzetet tapasztaltak, és képesek voltak természetes vezető készségeket felfedezni magukban anélkül, hogy a bukás valódi következményei miatt kellett volna aggódniuk.

Az ilyen játékok vezető karakterei minden bukás után újrakezdhetik a próbát, amíg a csapatuk helyt nem áll. Ez a képesség igazán jól jön az üzleti világban is, noha sok ember vonakodik az állandó újbóli próbálkozástól.

Ez a tanulmány azt emelte ki, hogy fontosabb az, hogy a megfelelő ember vezesse a csapatot, mint maga a környezet. Ez az ismeret persze felveti azt a kérdést, hogy hogyan találjuk meg a valódi vezetőt és hogyan alakítsunk ki inspiráló munkakörnyezetet. A válasz egyszerűbb, mint gondolnánk:

■      Ösztönzők: nem feltétlenül pénzbeli eszköz, csupán a győzelem érzésének kialakítása az emberekben. Ilyen például a „benchmarking” és a díjak.

■      Átláthatóság: az információ mindenki számára elérhető kell legyen. Mindig tartsuk a vezetőket és a csapatot naprakészen az üzleti ügyekben.

■       Jó hangulat: A pozitív hozzáállás jobb teljesítményre motiválja a csapatot.

Konklúzió

Amellett, hogy a játék jó szórakozás, mentálisan stimulál és való világban is használható készségekkel lát el minket. Merjünk játszani, és bátorítsuk erre csapattársainkat is! A csapatépítésnek kiváló módja a szerepjáték, melynek során még a legjobb igazi vezetőt is megtalálhatjuk.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Izsáki út: június 18-án műszaki, július 18-án forgalmi átadás

Ha minden a tervek szerint alakul, a nyári hónapokban végre teljesen birtokba veheti városunk a Könyves Kálmán körút és...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...