fbpx

FRISS HÍREK

Kis-Szeniczey Kálmán: A vadmadarak kérdését nem lehet figyelmen kívül hagyni, de nem ezek jelenléte a fő baj

- Advertisement -

Császártöltésen 38.000 pecsenyekacsa törzsállományt, Jászszentlászlón 620 egyedből álló hízólúd állományt kellett leölni. Bács-Kiskun megye két településén – amelyek közül Jászszentlászló a kiskunfélegyházi székhelyű választókerületet érinti –, ismét felütötte fejét a madárinfluenza. Sajnos az utóbbi években tavasszal és ősszel is rettegnie kell a helyi termelőknek a végzetes baromfibetegségtől. A baromfitartás a hazai állattenyésztés egyik legsikeresebb ágazata, Kiskunfélegyháza környékén is sok család megélhetése függ tőle – írja Kis-Szeniczey Kálmán, aki a hatpárti ellenzék közös jelöltje Bács-Kiskun megye 4-es választókerületében.

Az érintett területeken életbe léptek a járványvédelmi, állatmozgatási korlátozások. Az általánosan érvényes előírásokon túl a Nébih magas kockázatúnak minősítette egész Bács-Kiskun megyét.

A vonuló vadmadarak miatt a betegség fokozott veszélyt jelent a nagyobb telepeken tartott baromfiállományokra, ezért a járványvédelmi intézkedések betartása kiemelten fontos. Az utóbbi években a hatóságok sokat szigorítottak az előírásokon, melynek eredményeként a technológiai fegyelem javult. Az állathigiéniai szabályok betartása alapfeltétele a megelőzésnek. Korábban többen kellő tapasztalat és higiéniai fegyelem nélkül fogtak baromfitartásba a Homokhátságon, ez is oka a visszatérő tömeges fertőzéseknek.

Hasonló cikkünk:  Lakástüzekben három hónap alatt nyolcan sérültek meg Bács-Kiskunban

A vadmadarak kérdését nem lehet figyelmen kívül hagyni, de nem ezek jelenléte a fő baj. 

Sok esetben a kisebb, hagyományos állományokban is jelen van ugyan a vírus, de kialakul a természetes immunitás és az állatok jó kondíció mellett tüneteket nem mutatnak. Egyes szakemberek szerint megoldást jelentene az EU által tiltott vakcinázás, amit számos más betegség esetében is alkalmaznak, igaz ez a természetes immunitás ellenében hat, illetve nehezebben állapítható meg, hogy mi és hogyan okozta a megbetegedést. Az egész kérdés biológiai vetületének alaposabb tanulmányozása továbbra is indokolt. A tartási körülmények, a technológiák, üzemméretek vizsgálata a megbetegedések gyakorisága szempontjából nem volna haszontalan. Az állatjóléti támogatások biztosítása indokolt, de kártalanításra játszani csak rövid távon lehet, hosszabb időre ez nem megoldás – írja a közleményében.

 

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...