fbpx
14.2 C
Kecskemét
2024. május 6., hétfő

FRISS HÍREK

Koronavírus: megugrott a járvány

- Advertisement -

Ismét felfutó ágban a koronavírus-járvány a legfrissebb elérhető számok alapján. A magyar kormányzati járványügyi adatszolgálatás rendkívül szegényes, de a járvány legstabilabb adatából, az elhunytak számából visszavezetett becslések szerint 2-3 héttel ezelőtt már nagyobb volt a járvány intenzitása, mint tavaly ebben az időszakban. A koronavírusos új esetekről legfeljebb országos és megyei adatok állnak rendelkezésünkre, kecskeméti szinten lokális folyamatokról maximum a szennyvíz koronavírus-koncentrációjából következtethetünk.

Az elmúlt egy napon 1.867 új fertőzöttet igazoltak, elhunyt 39 beteg, így az elhunytak száma a járvány kezdete óta 30.920 főre emelkedett – derül ki a kedd reggel közzétett adatokból. Az új fertőzöttek hétnapos mozgóátlaga jelenleg 3.469.  Az elmúlt egy napon 12.132 tesztet végeztek el, ami egy hétre vetítve valamivel több mint 23 ezer tesztet jelent csupán.

Bács-Kiskun megyében a COVID fertőzöttségi trend is megugrott. Öt héttel ezelőtt még a napi eset szám 15 volt, mára ez 194-re emelkedett.

Aktuálisan kórházban 2.839 covidos fekszik, ez a szám kevesebb, mint tavaly ilyenkor, amikor 4.417 főt ápoltak. Ebből lélegeztetőgépen 312-en vannak, csupán eggyel kevesebben, mint egy évvel ezelőtt.

Az új megbetegedések 7 napos mozgótálaga elérte, sőt, meg is haladta a tavaly őszi hullám számait, az elhunytak számának 7 napos mozgóátlaga egyelőre elmarad a tavaly őszitől. Tavaly október 30-án egy nap alatt több mint 130-an hunytak el, 2021-ben 50 alatt maradt az egy nap alatt elhunytak száma.

Hasonló cikkünk:  Áttörés: Yggdrasil magyarországi terjeszkedése újradefiniálja az iGaming tájképet

Brit variáns helyett delta: a 4. jelenlegi hullám erősebb, mint az egy évvel ezelőtti 2. hullám

A folyamatra kell figyelni, nem csak a napi számokra. Az oltások miatt sokkal több fertőzés marad rejtve, mint tavaly, miközben a delta variáns gyorsabban terjed, mint a korábbiak – írja a portfolio.hu a járványhelyzetről szóló elemzésében. Az elmúlt 1-2 hétben a gyors terjedést felváltotta az extrém gyors terjedés. Nyilvánvalóan nem kedvezett, hogy mindeddig csak az oltással védekezett az ország, pedig a vírus exponenciálisan terjedt, miközben megszaporodtak a tömegrendezvények, amelynek a hatásai nagyban ronthatták a helyzetet.

A magas esetszámot úgy értük el, hogy a megfertőződött oltottak egy jelentős része nem kerül be a fertőzötti statisztikába. Erről azonban nincsenek hivatalos információk, hiszen Magyarország nem közli, hogy a fertőzöttek, a kórházban kezeltek, a lélegeztetettek, illetve az elhunytak közül mennyien oltottak és mennyien oltatlanok.

Amit tudunk, erről kommunikálnak egyes kórházak, hogy a kórházban fekvő betegek nagy többsége oltatlan lehet. A Portfolio összevetette a 2. hullám (oltatlan lakosság) és a 4. jelenlegi hullám (oltott populáció) adatait és arra a következtetésre jutott, hogy

a 4. hullámban a halálozásokból visszaszámított esetszám október 10-12-től már magasabban húzódik, mint a 2. hullám azonos időszakában látott görbe.

 

Mindezek tükrében nagyon tűnik, hogy a következő hetekben tovább fog növekedni az esetek száma, ami növelni fogja a kórházak terhelését is.

(Portfolio, 444)

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megszűnhet a járóbeteg-ellátás a Honvédkórházban

2025. január 1-jétől már nem lesznek járóbeteg-szakrendelések a Honvédkórházban (Repülőkórházban) - értesült a KecsUP az intézmény jelenlegi és korábbi...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...