fbpx

FRISS HÍREK

Most sem készült el a kormány adóügyi csodafegyvere

- Advertisement -

A legújabb határidő szerint november 12-től lettek volna elérhetőek a vállalkozások számára az adóhatóság által készített áfabevallás-tervezetek. November 8-án azonban megjelent egy kormányrendelet, ami a vészhelyzetre való tekintettel újfent eltolta a határidőt. Nem ez az első halasztás, eredetileg nyáron készült volna az első NAV-os áfabevallás, amit akkor novemberre tettek át. Az új bevezetési dátum egyelőre nem ismert – írta a Niveus Consulting Group.

A veszélyhelyzet ideje alatt az Áfa tv. 184. § (2)-(10) bekezdése és 346. §-a nem alkalmazandó.

Ezen a jogi bikkfanyelven közölték a 613/2021. (XI.8) kormányrendelet szövegében, hogy a kormány csodafegyvere, az áfabevallás-tervezet jelen formájában megbukott – kommentált a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) a napokban.

A 2020-tól kezdve folyamatos határidő-módosítások után most már meghatározatlan ideig elhalasztották a bevezetést. A veszélyhelyzet végén majd újabb céldátumot kell kitűzni, és a törvényt is módosítani kell, egy többlépcsős bevezetéshez. A Pénzügyminisztérium a kormány honlapján a “piaci szereplőkre” hárítja a felelősséget, azt sugallva, hogy felkészületlenek.

Hasonló cikkünk:  Gyurcsány szerint nagy a nyomás a rendőrségen, hogy ellenzéki politikusok ellen lépjenek fel

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete a Pénzügyminisztérium bocsánatkérését várja, amiért évek óta azt terjesztették, hogy nem lesz szükség könyvelőre.

Később már elismerték, hogy a könyvelőkre mégis szükség lesz, végül még egy szűkített körnek se volt képes a minisztérium közvetlen irányítása alatt álló NAV a borzalmas mennyiségű adatból kimutatást (bevallás-tervezetet) készíteni. Elfogadhatatlan, hogy a piaci szereplők felkészülését emlegeti az államtitkár úr, miközben a NAV évek óta halasztja a feladatot. Eközben a könyvelők informatikai fejlesztéseket voltak kénytelenek meglépni, a járványhelyzet alatti „hagyományos” adminisztráció pedig nemhogy csökkent volna, hanem tovább nőtt, érdemi könnyítés pedig fel se merült. Az MKOE szerint nem véletlen, hogy a könyvelők harmada pályaelhagyásra készül.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...