fbpx
15.3 C
Kecskemét
2024. április 26., péntek

FRISS HÍREK

Nem is gondolnánk, milyen fontos lehet a munkavédelmi előadó képzésen megszerzett szaktudás

- Advertisement -

Arra, hogy ne hagyjunk fém kiskanalat a kávéscsészében, mielőtt a mikróba tesszük, talán magunktól is emlékszünk. Ennél azonban jóval fontosabb tudnivalókat is megoszthat a munkavállalókkal egy munkavédelmi előadó.

Egy fontos kolléga

Minden munkáltató számára kiemelten fontos az, hogy ne történjen munkahelyi baleset. Nem csupán a dolgozók egészséges és biztonságos munkakörülményeinek biztosítása a cél, de lehetséges balesetek előfordulási kockázatának minimalizálása is fontos szempont. Sok esetleges jogi és biztosítási problémától kíméli meg a munkáltatókat az, ha a munkavállalók biztonságos munkavégzésének feltételei adottak. A munkavédelmi előadó szerepe kiemelt fontosságú abban, hogy ellenőrizze a munkahelyekre, munkakörnyezetre meghatározott biztonsági és egészségvédelmi előírások betartását. A munkavédelmi előadó képzésenugyanis a kolléga a megfelelő munkakörnyezeti és munkahigiénés tényezők kialakításának, megvalósításának, üzemszerű alkalmazásának módját sajátította el.

Miért olyan fontos a munkahelyi biztonságról beszélni?

Sokszor a balesetek a legapróbb figyelmetlenség, vagy be nem tartott banális szabály miatt történnek meg, így akármilyen triviálisnak is tűnjön, nem lehet elégszer elismételni unásig ismert biztonsági tudnivalókat sem. Ami pedig még ennél is sokkal fontosabb, az a munkavállalók megismertetése az újabb kor legújabb kihívásaiból adódó veszélyekkel és egészségügyi kockázatokkal.

Hasonló cikkünk:  Petőfi unokatestvérének szépunokájának tetszett Rákay Philip filmje

A munkavédelmi szakember nemcsak a munkavégzés közbeni egészségi kockázatokról és lehetséges balesetekről tájékoztathatja a munkavállalókat, de például egy esetleges fertőzésveszély vagy járványügyi kockázat feltárása is az ő feladata. Gondoljunk csak a napjainkban zajló COVID járvány okozta munkahelyi egészségügyi kihívásokra, a megelőzési, kockázatkezelési és minimalizálási teendőkre, vagy arra, hogy milyen módon kellhet egy vállalat mindennapi folyamatait átalakítani egy ilyen járvány esetén.

A munkavállalók érdeke is a naprakész munkavédelmi tudás

A rendszeres munkavédelmi előadásokkal csökkenthető a munkahelyi balesetek kockázata
A rendszeres munkavédelmi előadásokkal csökkenthető a munkahelyi balesetek kockázata

Ha egy vállalat vezetősége figyelmet fordít a munkavállalók balesetmegelőzési, valamint munkavégzés közbeni egészségügyi kockázatokról való ismereteinek naprakészen tartására, az mindenképp szerencsés, de ez nem csupán az ő érdeke, hanem a munkavállalóké is. Gondoljunk csak bele, egy esetlegesen bekövetkező munkahelyi baleset miatt a munkáltató bevételkiesése ugyanolyan kellemetlen következményekkel járhat, mint a munkavállalóé, hiszen táppénzre kényszerülhet. A munkavédelmi előadó tehát érthetően fontos feladatkör, és érdemes az államilag akkreditált képzéseken elsajátítható tudást naprakészen tartani is.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...