fbpx
4.4 C
Kecskemét
2024. április 26., péntek

FRISS HÍREK

Terepmotorosok teszik tönkre az alföldi kunhalmokat

- Advertisement -

Az alföldi tájban üdítő változatosságként hatnak a markánsan kiemelkedő kunhalmok. Sajnos emiatt időnként csábító vonzerőt gyakorolnak a terepmotorosokra, a kvadosokra és a terepkerékpárosokra is – írta meg weboldalán a Kiskunsági Nemzeti Park.

A kunhalmok többsége még a bronzkor előtt keletkezett, több ezer éven átívelő kultúrák, történelem, tájfejlődés emlékeit őrzik. Lejtőik értékes növénytársulások menedékei, egykori vizeket, utakat kísérnek, ősi településeket, temetkezési helyeket és középkori templomokat rejtenek.

A kunhalmok veszélyeztetettsége napjainkra felerősödött, pusztulásuk felgyorsult, ezért a természet védelméről szóló törvény alapján országos védelemben részesülnek.

A technikai sportok kedvelői gyakran nem is tudják, hogy tevékenységükkel természetkárosítást követnek el. A járművek gumijai feltépik a már több évtizede zárt, őshonos növényzettel borított felszínt. Az agresszíven terjeszkedő gyomok és invazív növények magjai bekerülnek a felszaggatott területre.

Hasonló cikkünk:  Rekordot döntött a futók létszáma Szentkirályon (galériával)

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területén eddig 152 kunhalom került kataszterezésre. Felmérésük és megismerésük folyamatos, védelmük a természetvédelem kiemelten fontos feladata.

A park igazgatósága azt kéri, hogy felelős hozzáállással őrizzük meg nemzeti örökségünket.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...