fbpx

FRISS HÍREK

A kecskeméti, aki átszelte az Atlanti-óceánt

- Advertisement -

16 nap 23 óra izgalom és 5225 km után célba ért az egyetlen magyar hajó, ami november végén indult el az óceáni vitorlásversenyen Las Palmas de Gran Canariából, hogy átkeljen az Atlanti-óceánon a Saint Lucia-i Rodney-öbölbe.

A versenyt 1986 óta rendezik meg. Minden év novemberében 100-200 vitorlás vetekszik neki, hogy az olykor több méteres hullámok között átküzdjék magukat a spanyol szigettől a Karib-szigetig. Az Atlantic Rally for Cruisers a saját honlapján egyértelműen kijelenti, hogy ez a nagy közös transzatlanti út, bár versenyelemeket tartalmaz, mégsem igazán verseny. Biztonságos, közös átkelés, nem futam, hanem egy élvezetes menet versenyben.

November 13-án indult a 6 fős magyar csapat Las Palmasba / Fotó: Hugyecz Zoltán facebook

A Wilson nevű Bavaria 49 típusú hajó 6 fős magyar legénysége között ott volt a kecskeméti Hugyecz Zoltán is, aki Dóra Gyula, dr. Nagy Ágnes, Szabó József, dr. Szokodi Csaba és Mohai Szabolccsal 2840 tengeri mérföldet tett meg.

A magyar csapat az ARC Rally 2021 hivatalos trackere szerint a 3. helyen ért célba Cruising C kategóriában, 18. helyen a cirkálók között és az összes célba érkezett 127 résztvevő közül 36. Mindezt a 148 induló közül érték el, akik közül 19 profi versenyhajó és 31 többtestű volt.

Hogy nem olyan egyszerű az átkelés az óceánon, azt talán kifejezi a következő beszámoló:

„…Hullám 4-6 m, a kaja 80% -át a földről esszük. Áramból nincs elég, radar+autopilot zabál, üzemanyag fogy… A fíling? Végy egy Trabantot, kerekét cseréld kockára. Menj napi 300 km-t a szántásban három hétig, jobbra-balra rángatott kormánnyal, aludj a kalaptartón, klotyó az ablakon, kaja a kesztyűtartóból…”.

Sajnos a versenyen szokatlan módon ezúttal történt egy halálos baleset is. Egy háromfős francia legénység egy tagja halt meg a fatális balesetben – számol be a hajozas.hu.

Hasonló cikkünk:  Ipsos-kutatás: Egyre jobban elterjednek az elitellenes érzelmek

Egy ilyen úthoz nagy toleranciára van szükség

Hugyecz Zoltán neve sok kecskeméti számára ismerős lehet, helyi vállalkozó, gyakran adakozik, éveken át szponzorálta a kecskeméti röplabdásokat és politikai pályán is kipróbálta magát, amikor független jelöltként indult a kecskeméti polgármesteri székért. Politikai vitákról ma már kevesebbet, de a vitorlázásról többet szokott posztolni.

A legnagyobb kihívás, hogy össze vagy zárva vadidegen emberekkel az út során kb. 40 négyzetméteren. A másikat el kell fogadni, nagy toleranciára van szükség – mesélte a kecsUP-nak Hugyecz Zoltán a több mint kéthetes embert próbáló verseny után. Viszont az élmény – folytatja,

„Elképesztő! Szél, repülő halak sokasága, amik reggelente a hajó fedélzeten landoltak. A hullámok.”

Az elmaradhatatlan kísérők, valahol a Kanári-szigetek és Cape Verde között / Fotó: Hugyecz Zoltán facebook

Hugyecz Zoltánnak a vitorlázás a kikapcsolódást jelenti. Családjával minden évben két hetet tölt el az Adrián. Több mint 15 éve vizsgázott le, és azóta szinte nem volt olyan év, hogy ne vitorlázott volna valamelyik tengeren. A Balatonra sajnos nem mehet, mert a jogosítványa, bár mindenütt elfogadják a világon, kivéve a Balatont – jegyzi meg. Az első útja a Mediterrán Tall Ship Regatta volt 2016-ban, akkor Barcelona, Toulon, La Specia útvonalat tette meg, illetve kétszer a La-Manche csatornán is átkelt.

Arra a kérdésre, hogy tervezi-e ismét behajózni ezt az utat, Hugyecz Zoltán azt válaszolta, hogy egyelőre nem gondolkodik újra benne, „de soha ne mond, hogy soha! Talán majd a saját hajómmal, amiért még sokat kell dolgoznom, hogy meg tudjam vásárolni.”

Az érkezés pillanatai / Fotó: Hugyecz Zoltán facebook

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...